Za’atar porkkanat, zhoug & labneh

Uunissa makeaksi ja napakaksi paahdettuja za’atar maustettuja porkkanoita, paahdettua hasselpähkinää ja zhoug-yrttikastiketta hapokkaalla labneh-jogurttipedillä. Tämä on täydellinen lisuke kesän grillisafkoille ja muutenkin kaikelle. Labneh on itsessään jo hyvä syy käydä retkellä lähi-idän herkkuja myyvissä marketissa. (Helsingissä mm. Ararat tukkutorilla tai valtava Alanya-market itäkeskuksen puhoksessa. Labnehia voi valmistaa myös itse. Laita paksu turkkilainen jogurtti harsoliinalla vuorattuun lävikköön kulhon päälle ja nosta jääkaappiin 1-2 päiväksi valumaan.

KIA04942.jpeg

5 porkkanaa
loraus oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl za’atar-maustetta
pieni kourallinen hasselpähkinöitä
1,5 dl (4 palloa) labneh-juustoa
turkkilaista jogurttia
1 luomusitruuna
zhoug (kts alla)

1. Pese porkkanat mutta jätä kuoret (jos haluat), leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja asettele leikkuupinta ylöspäin uunipellille.
2. Kaada porkkanoiden pinnalle oliiviöljyä ja hunajaa ja ripottele lopuksi za'‘atar mausteseos.
3. Paahda 225-asteisessa uunissa kunnes porkkanat ovat pinnalta paahtuneet mutta vielä napakat.
4. Valmista sillä välin kastike.
5. Notkista labneh jogurtilla ja mausta sitruunan mehulla ja ripauksella suolaa.
6. Jos käytät kuorellisia hasselpähkinöitä, paahda ne uunissa ja kuori sitten laittamalla keittiöpyyhkeen sisälle ja hieromalla pähkinöitä pöydän pintaa vasten. Rouhi pähkinät veitsellä ronskisti.
7. Levitä labneh-jogurtti vadin pohjalle, lado lämpimät porkkanat päälle, roiski muutama lusikallinen zhug-yrttikastiketta ja ripottele rouhitut hasselpähkinät. Nauti!

Zhoug yrttikastike

Zhoug on Lähi-idän lahja vihreiden soosien maailmaan. Kastikkeesta on olemassa paljon eri versioita mutta tunnusomainen piirre sille on chilistä tuleva potku. Voit säätää tätä oman maun mukaan ja muista aina maistaa chiliä ennen valmistusta, samassa satsissakin voi olla suuria tulisuus eroja. Kastike säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

3 jalapeñoa
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl jeeran siemeniä (tai jauhettua juustokuminaa)
1 tl korianterin siemeniä
1 tl kardemummaa
1 tl merisuolahiutaleita
iso puntti korianteria
10 vahvaa mintun lehteä
0,5dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu

1. Paahda karemumman-, jeeran- ja korianterin siemeniä kuivalla pannulla muutama minuutti. Kaada mortteliin, anna jäähtyä ja jauha sitten hienoksi.
2. Heitä jauhetut mausteet ja muut kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja blendaa hienoksi. Tarkista maku ja lisää suolaa/happoa tarvittaessa. Jos haluat juoksevampaa kastiketta voit lisätä öljyä tai vettä.

Edellinen
Edellinen

Fattoush

Seuraava
Seuraava

Kesäkurpitsa ”baba ganoush”