Kesäkurpitsa ”baba ganoush”
Tässä ruoka jonka reseptiä lukiessa on hyvin vaikea saada makuumaailmaa suuhun. Kesäkurpitsa “baba ganoush” on lähi-idän keittiön gurun Yotam Ottolenghin kirjasta “Plenty more” ja kuullosti niin mielenkiintoiselta että merkkasin sivun kirjan saatuani heti hiirenkorvalla. Baba Ganoush ilman sen tunnusomaisia raaka-aineita munakoisoa ja tahinia, tilalla kesäkurpitsaa ja vahvaa roquefortia, niin outoa että sen on pakko olla hyvää! Aikaa kului ja resepti unohtui kunnes muutama viikko sitten ystäväni valmisti dipin meidän lähi-itä lounaalle. Ihanaa, taivaallista - halusin kauhoa tätä suoraa suuhun ja dippailla siihen pussillisen sipsejä. Kokkailu aloitetaan heittämällä kokonaiset kesäkurpitsat uuniin jossa ne saa paahtua ja pehmetä.
5 isoa (1.2kg) kesäkurpitsaa
3/4 dl (80g) vuohenmaitojogurttia
1 rkl (15g)Roquefort-juustoa
1 kananmuna
1 rkl (15g) voita
1,5 rkl (20 g) pinjansiemeniä
1/2 tl (urfa) chilihiutaleita
1 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl za’atar-maustetta
1. Laita uuni nupit kaakkoon grillivastukselle. Asettele kesäkurpitsat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda noin 45 minuuttia, käännä muutaman kerran paahtamisen aikana. Anna jäähtyä hetki ja ja heti kun sormet ei pala, kuori kurpitsat ja laita ne siivilään hetkeksi valumaan. Voit myös kuorimisen sijaan lusikoida sisuksen lusikalla.
2. Laita jogurtti, roquefort ja kananmuna pieneen kasariin ja hauduta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen noin 3 minuuttia. Lämmitä kastike mutta älä kiehauta sitä. Pidä lämpimänä.
3. Sulata voi pannulla ja paahda siinä pinjansiemeniä n. 5 minuuttia kunnes ne ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Lisää chilihiutaleet ja sitruunanmehu.
4. Nosta lämmin tai haalean kesäkurpitsa kulhoon ja lisä hienonnettu valkosipuli, ripaus suolaa ja mustapippia. Muusaa kevyesti haarukalla ja levitä tarjoilualustalle.
5. Lusikoi päälle lämmin jogurttikastike, pinjansiemenet ja voi ja ripottele päälle za’ataria.
6. Nauti!!