Fattoush
Fattoush on italialaisen panzanellan libanonin serkku. Salaatin tärkein ainesosa on “kuivunut” pita-leipä joka paahdetaan rapeaksi ja revitään vihannesten ja yrttien joukkoon imemään kaikkia ihania makuja itseensä. Salaatissa hurmaa raikkaat kasvikset, tuoreet yrtit, hapokas jogurttikastike ja jännittävä sumakki. Me rakastuttiin salaattiin vuosia sitten pikkuroballa sijainneessa OX-ravintolassa. Tämä on täydellinen lisuke kaikelle! Resepti on hieman muokattu alkuperäisestä Na'ama's Fattoush-reseptistä joka löytyy Lähi-idän keittiöjumalien Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimin Jerusalem-kirjasta.
1 dl kreikkalaista jogurttia
0,5 dl punaista maitoa
500 g makeita terttu kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 nippu retiisejä
2 kevätsipulia
1 iso kourallinen vahvaa minttua
1 iso kourallinen lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 pita-leipää
2 rkl sumakkia
(150 g feta-juustoa)
1. Sekoita kannellisessa purkissa jogurtti ja maito ja laita jääkaappiin kunnes pinnalla on paljon kuplia, kolmesta tunnista vuorokauteen. Kiireinen kokki korvaa nämä piimällä.
2. Paahda pita-leivät uunissa pellillä tai pizzakivellä rapeaksi tai grillaa uunissa.
3. Puolita kurkku, poista lusikalla siemenet ja leikkaa viipaleiksi.
4. Leikkaa kirsikkatomaati puoliksi ja retiisit ohuiksi kiekoiksi.
5. Hienonna kevätsipuli ja lisää pilkottujen vihannesten kanssa isoon kulhoon.
6. Hienonna valkosipuli ja sekoita astiassa sitruunamehun, punaviinietikan ja oliiviöljyn kanssa ja kaada vihannesten päälle.
7. Lisää jogurttikastike, käsin revityt yrtit ja pita-leipä ja sekoita käsin puristellen.
8. Alkuperäiseen fattoush salaattiin ei tule fetaa mutta se antaa salaatille mukavaa suolaisuutta. Jos käytät sitä murenna ja sekoita salaattiin .
8. Ripottele sumakkia päälle ja nauti!