Villivattugalette
J’aime la Galette! Voisimme kirjoittaa tuhat merkkiä siitä, miksi galette on piirakoista parhain mutta kerrotaan lyhyesti: herkullinen, helppo, rapea ja muunneltava. Samasta pohjasta voit tehdä sekä makeaa että suolaista. Eilen villivadelmia, tänään kesäkurpitsaa. Helpon pohjan resepti on bongattu ihanalta @stephannieliu :lta.
Villivattugalette
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rahkaa tai jogurttia
100 g kylmää voita
1/2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl (ruoko) sokeria
1/2 tl suolaa
~4 rkl kylmää vettä
reunoille: voita & ruokosokeria
päälle: n. 5 dl villivadelmia
1. Laita kulhoon kuivat aineet. Lisää sekaan rahka ja omenaviinietikka. Lisää joukkoon kylmä voi kuutioina ja nypi voi käsin nopeasti jauhoihin. Älä ylityöstä taikinaa. Mitä enemmän voihiutaleita, sen rapeampi pohja.
2. Lisää sitten jääkylmää vettä sen verran että saat muotoiltua taikinasta kiekon, paketoi kelmuun ja laita vähintään tunniksi jääkaappiin.
3. Kauli taikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi, kaada keskelle vadelmat jättäen reunoilta noin 5cm tyhjäksi. Käännä sitten reunat hieman täytteen yli ja painele mahdolliset raot kiinni.
4. Voitele reunat sulatetulla voilla ja ripottele ruokosokeria päälle.
5. Paista 225-asteisessa uunissa n. 35 min kunnes reunat on kullanruskeita. Tarjoa galette haaleana vaniljajäätelön kanssa.