Kanagyros

Mainos: Fiskars

Olemme tämän erikoisajan aikana käyneet lukuisilla matkoilla oman keittiön kautta aina Kiinasta Lähi-itään ja Välimerelle. Nyt lähdetään upeaan Kreikkaan. Kuvittele koboltinsininen meri, tulikuuma rantahiekka, valkoisena hohtavat talot ja rantatavernoista kuuluva musiikki, puheensorina ja ouzo-lasien kilistely. Ilmassa leijuu hiiligrillin ja tuoreen oreganon tuoksu.

Kreikkalainen ruoka on taivaallista ja pienviljelykulttuurin vuoksi joka puolella on tarjolla paikallisia herkkuja: oliiviöljyä, juustoa, vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Oliiviöljy ja sitruuna on kreikkalaisen ruoan perustat ja paikallinen ruoka on yksinkertaista ja raikasta. Me ollaan unelmoitu koko kuuman kesän ajan gyroksesta, Kreikan kuuluisasta “snägäriruoasta” joka sekin on raikasta. ( ja aivan hullun hyvää)

Sana gyro tarkoittaa “kääntää” ja perinteisesti gyros on valtavaan metalliseipääseen kasattu keko maustettua lihaa joka grillataan pyörivällä vartaalla vaakatasossa kuumien hiilien yläpuolella ja veistetään sitten pitaleivän päälle. Meidän herkullisessa kotiversiossa hiiligrilli korvataan tulikuumalla valurautagrillipannulla, joka paistaa kanan rapeaksi ja marinadissa käytetyn jogurtin avulla kana on sisältä pehmeää ja mureaa.

Myös meidät helpot itsetehdyt pitaleivät paistetaan valurautapannulla ja pehmennetään sitten hetki muovipussin sisällä. Päälle levitetään kermaista ja raikasta tzatzikia, mausteista kanaa, hapokasta tomaatti-sipulisalaattia, kourallinen rapeita ranskalaisia ja kuivattua oreganoa. Aivan mielettömän hyvää! Tämä kreikkalainen grillifeast on helppo tehdä isollekin porukalle etukäteen, lämmitä vain kanaa hetken aikaa uunissa ennen tarjoilua.

Reseptin lopusta lisää meidän lempipannusta sekä kirjavinkki kreikkalaisen ruoan ystäville.

Kanagyros valurautapannulla
8 kpl

Pita (8 leipää)
1 pss kuivahiivaa
1 /2 rkl hunajaa
650g (10dl) hiivaleipäjauhoja tai manitoba-vehnäjauhoja (korkeampi proteiinipitoisuus = parempi sitko)
1 tl hienoa merisuolaa
3 rkl oliiviöljyä
4dl vettä

1. Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen hiiva ja hunaja ja anna seistä 5 min.
2. Sekoita isossa kulhossa jauhot ja suola ja tee keskelle kuoppa.
3. Lisää kuoppaan oliiviöljy ja vesiseos ja sekoita haarukalla reunoilta jauhoja joukkoon.
4. Kun taikina on paksua jatka kädellä ja vaivaa kaikki jauhot reunoilta mukaan. Lisää hieman vettä tarvittaessa.
5. Nosta taikinapallo pöydälle ja vaivaa noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa. Anna kohota tunnin ajan.
6. Vaivaa taikinasta ilmat pois, rullaa pötköksi ja leikkaa kahdeksaan osaan. Leivo palloiksi ja nosta öljytylle pellille liinan alle.
7. Kauli pallo ohueksi omaa valurautapannun pohjaa hieman isommaksi ympyräksi. (väh. 22cm)
8. Tee haarukalla reikiä pintaan ja nosta kuumalle kuivalle valurautapannulle. Paista n. 2 min per puoli kunnes pinnassa on kullanruskeita täpliä. Käännä ja paista myös toiselta puolelta.
9. Nosta pitat muovipussissa olevan liinan päälle ja sulje pussi. Kosteus tekee pita-leivistä rullattavan pehmeitä.

Kanagyros
800g kanan paistileikettä tai luutonta reisipaistia
400g kreikkalaista jogurttia
1 rkl chilihiutaleita
1 rkl oreganoa
1 sitruunan kuori + 1/2 mehu
2 valkosipulin kynttä
1 1/2-2 tl suolaa

1. Sekoita kulhossa jogurtti, chilihiutaleet, suola ja oregano.
2. Raasta joukkoon valkosipulit ja sitruunankuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu.
3. Lisää kanan joukkoon ja sekoita. Jätä marinoitumaan noin tunniksi.
4. Lämmitä valurautagrillipannu kuumaksi ja lisää pannulle öljyä.
5. Paista kana pienissä erissä kypsäksi. Voit myös paistaa kanaan raidat pannulla ja jatkaa kypsentämistä 200-asteisessa uunissa.n 10 minuutin ajan. Rasvaisempi paistileike ei kuivu uunissa yhtä helposti kun filee.
6. Saksi tai leikkaa kana suikaleiksi ja sekoita paistonesteiden kanssa.

Tzatziki
400 g kurkkua
500 g kreikkalaista jogurttia
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua minttua
1/2 sitruunan mehu
suolaa & mustapippuria
oliiviöljyä

1. Raasta kurkku karkeaksi ja nosta lävikköön. Sekoita joukkoon 1/2tl hienoa merisuolaa ja anna kurkun valua tunnin ajan. Jos olet kiireessä voit puristaa kurkkuraasteen myös nyrkissä kuivaksi.
2. Lisää kulhoon jogurtti, kuivattu minttu ja sitruunanmehu. Raasta joukkoon valkosipuli. Sekoita joukkoon kurkkuraaste ja mausta mustapippurilla ja suolalla.
3. Lorota päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria.

Tomaatti-sipulisalaatti

500g makeita tomaatteja ( esim. kirsikka tai luumutomaatteja)
2 isoa punasipulia (tai 3 kesäpunasipulia)
2 rkl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
mustapippuria

1. Viipaloi punasipuli ohuesti. Lisää kulhoon ja sekoita joukkoon loraus punaviinietikkaa ja mausta ripauksella suolaa.
2. Viipaloi paksusti tomaatit ja sekoita sipulin joukkoon ja mausta mustapippurilla.

Valurautapannu on yksi meidän keittiövälineiden kulmakivistä. Kuumalla valurautapannulla paistat lihan täydellisen rapean pinnan ja laadukas pannu säilyy hyvällä hoidolla jopa loppuelämän. Fiskarsin Norden valurautapannut valmistetaan kierrätetystä raaka-aineesta omalla Sorsakosken tehtaalla. Emaloidussa valurautapannussa on Optiheat-teknologia induktioliedelle sekä Thermium™-mineraalikäsittely, joka takaa tarttumattomuuden kuumissakin lämpötiloissa. Pannu ei ruostu eikä vaadi pintakäsittelyä, joten se on helppo huoltaa ja puhdistaa. Kaunis puukahva on suomalaista koivua ja sen saa irti uunissa paistoa varten.

Fiskars Norden valurautagrillipannu 26cm

Fiskars Norden valurautapannu 28cm

Sitten loppuun kirjavinkki
“ I have collected the recipes and dreamt about this book for as long as I can remember! Voiko parempaa myyntipuhetta olla kirjalle? Georgina Haydenin ”Taverna” on kreikkalais-kyproslaisen ruoan mestariteos.

Edellinen
Edellinen

Petran äidin mustikkapiirakka

Seuraava
Seuraava

Villivattugalette