Skagenpiirakka

Viime juhannuksen saaristolaispiirakka on yksi meidän kaikkien aikojen rakastetuimmista resepteistä. Nyt kehitimme siitä uuden version, joka saattaa olla jopa edeltäjäänsäkin parempi. Rapean lehtitaikinapohjan päältä löytyy västerbottenjuustoa, viipaloitua perunaa ja raikasta vuonankaalia. Skagen nostetaan keoiksi päälle syöjien määrän mukaan ja jokainen keko viimeistellään käsinkuorituilla katkaravuilla, pikkelöidyllä punasipulilla ja tillillä. Kaiken voi tehdä pohjaa lukuunottamatta etukäteen ja kasaus juuri ennen tarjoilua sujuu vikkelästi. Täydellinen juhannusherkku siis!

Ps. Piparjuurella maustettu skagen on taivaallista sellaisenaan. Nauti ensin kalapöydässä pottujen kanssa ja valmista yöruoaksi tai lounaaksi jämistä piirakka. Bellat loves!

Pps. Kokonaisten katkarapujen kuoriminen saattaa tuntua vaivalloiselta mutta on helppoa ja nopeaa liukuhihnaduunia josta vieraat kiittävät sinua vuolaasti.

87374F80-8DDD-489F-9266-D60EFF9BF77B.jpg

pohja
1 iso (600 g ) lehtitaikinalevy
100 g västerbotten-juustoa
kaksi kourallista (n. 400 g) perunaa
1 kananmuna

Skagen
360 g katkarapuja
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaaa
1 iso kesäpunasipuli
1/2 punttia tilliä
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 rkl tuoretta piparjuurta tai -tahnaa

pikkelöity punasipuli
punasipulia
1,5 dl vettä
1 dl etikkaa
0,5 dl sokeria

päälle
250 g kuorellisia katkarapuja
pikkelöityä punasipulia
tilliä
80g vuonankaalia

Nämä voit tehdä vuorokautta etukäteen
1. Aloita pikkelöimällä punasipuli. Keitä maustelientä kunnes sokeri on sulanut ja anna jäähtyä hetki. Viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi lasipurkkiin ja kaada liemi päälle.
2. Keitä perunat al dente ja anna jäähtyä. Paras lopputulos tulee kun käytät edellisenä päivänä keitettyjä, jääkaapissa napakoituja perunoita.
3. Valmista skagen maustumaan jääkaappiin mielellään muutama ennen tarjoilua.
4. Sekoita kulhossa majoneesi, ranskankerma, silputtu sipuli ja tilli. Mausta raastetulla piparjuurella, sitruunamehulla, valkopippurilla, suolalla ja sokerilla. Sekoita joukkoon katkaravut ja tarkista maku.

Tarjoilupäivänä
3. Ota piirakkapohja ja katkaravut pakkasesta ja anna sulaa.
4. Avaa pohja leivinpaperille ja kauli pellin kokoiseksi. Voit tasoittaa reunat taikinapyörällä tai veitsellä jos haluat. Merkkaa veitsellä reunat viiltämällä suorakulmio kevyesti painaen kaksi senttiä reunalta.
5. Raasta juusto ja viipaloi perunat ohueksi.
6. Levitä pohjalle ensin juusto ja sitten perunaviipaleet ja ripottele päälle oliiviöljy ja sormisuolaa.
7. Voitele reunat kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20-25min kunnes piirakka on reunoilta kullanruskea.
8. Anna piirakan jäähtyä rauhassa.
9. Kuori sillä välin kokonaiset katkaravut. Väännä pää ensin pois ja vedä sitten pyrstö irti.
9. Kasaa piirakka levittämällä pohjalle muutama kourallinen vuonankaalia ja lusikoi sitten skagenia päälle kekoihin niin monta kun syöjiä on (9-12).
10. Koristele jokainen keko pikkelöidyillä punasipulirenkailla, muutamalla käsinkuoritulla katkaravulla ja tillillä.
11. Nosta suoraan pöytään.

Vinkki. Piirakka on parhaimillaan kun se ei käy jääkaapissa. Voit valmistaa pohjan etukäteen. Lämmitä se sitten huoneenlämpöiseksi nopeasti 180-asteisessa uunissa.

KIA01845.jpg
Edellinen
Edellinen

Raparperiposset

Seuraava
Seuraava

Retiisikasvimaa