Silakkatacot

Toukokuu on luonnonkalan parasta sesonkia ja kalatiskit on täynnä herkkuja. Pehmeän tortillaletun sisälle kasataan rapsakoita pikkelikasviksia: varhaiskaalia, avomaankurkkua, fenkolia ja jalapenoa. Päälle rapea olutpaneroitu silakkafile, raikas piparjuuri-limekastike ja kevätsipulia. Helppoa, edullista ja superherkullista!

PS. Teppo toimi tacojen koemaistajana ja huudahti maistettua että tästä reseptistä ei saa kertoa kenellekään ennen julkaisua, ei edes Petralle (hahaha) ja julisti samalla että tästä hyvästä pitäisi tulla vuoden silakkateko palkinto ja kunniakirja.

PPS. Kirjoitin äsken silaccataco yli kolme kertaa.

BellaTable_Silakkatacot_22.jpg

Silakkatacot
4:lle

Pikkelivihannekset
1/2 varhaiskaali
2 avomaankurkkua
1 fenkoli
5 jalapenoa
6 dl vettä
2 dl sokeria
2 dl etikkaaa
1 tl suolaa
(fenkolinsiemeniä, (luomu)limenkuorta, tilliä)

Olutpaneroidut silakat
400 g silakkafileitä
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl lager-olutta tai vichyä
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa

Piparjuuri-limekastike
1,5 dl majoneesia
0,5 dl ranskankermaa
3 rkl piparjuuritahnaa
1/2 ruukkua tilliä
1 limen mehu
1 tl hunajaa
1/2 tl suola

Tarjoiluun: pehmeitä pieniä tortillalettuja ja kevätsipulia

1. Aloita pikkelöimällä vihannekset. Valmista liemi kiehauttamalla vesi ja lisää sitten sokeri ja etikka joukkoon. Sekoita kunnes sokeri on sulanut ja anna jäähtyä.

2. Hienonna varhaiskaali ja leikkaa kurkku, fenkoli ja jalapeno ohuiksi viipaleiksi. Laita kasvikset omiin lasipurkkeihin ja kaada etikkaliemi päälle niin että vihannekser peittyvät. Nosta purkit jääkaappiin.

3. Voit myös maustaa pikkelivihannekset. Fenkolin joukkoon 1rkl fenkolinsiemeniä, kurkkuun 1 rkl hienonnettua tilliä ja jalapenoihin 1/2 rkl (luomu)limen kuorta.

4. Valmista kastike. Sekoita kulhossa kaikki raaka-aineet ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, happoa tai makeutta. Laita kylmään.

5. Ota silakat esille ja huuhtele nopeasti kylmän veden alla. Lado pellille nahkapuoli alaspäin ja paina pintaa talouspaperilla kuivaksi. Ripottele suolaa tasaisesti päälle ja käännä sitten fileet vastakkain. Taputtele myös silakan nahkapuoli talouspaperilla.
6. Valmista panerointi. Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola ja ruokasooda ja kaada olut tai vichy joukkoon ja sekoita.
7. Kaada kattilaan noin 5cm verran rypsiöljyä ja kuumenna 170-asteiseksi. Et tarvitse lämpömittaria. Öljy on tarpeeksi kuumaa kun tiputat pienen nokareen taikinaa ja se alkaa samantien kuplimaan ja ruskistumaan.

8. Kasta sitten yksitellen silakat taikinaan niin että koko kala on peittynyt. Laske varovasti öljyyn läheltä pintaa ettei öljy roisku. Kattilan koosta riippuen voit friteerata 3-6 silakkaa kerrallaan. Minuutin päästä taikinan pitäisi olla kullanruskea ja rapea, käännä varovasti atuloilla tai haarukan avulla ja paista minuutin myös toiselta puolelta. Nosta kuivumaan ritilän tai talouspaperin päälle. Friteeraa loput silakat.

9. Tarjoile lämpimänä pehmeän tortillaletun, pikkelivihannesten, hienoksi silputun kevätsipulin ja piparjuuri-limekastikkeen kanssa.

Edellinen
Edellinen

Raparper-pistaasitiramisu

Seuraava
Seuraava

Raparperipavlova