Raparperipavlova
On taas aika paljastaa yksi meidän salanen sukuresepti. Raparperipavlova on peräisin Kian famun reseptikätköistä, josta se on siirtynyt koko suvun rakastamaksi kesäklassikoksi. Hapokas raparperi on täydellinen kaveri makealle marengille. Yleensä pavlovaa tehdessä keltuaiset jää käyttämättä mutta tässä ne vatkataan sokerin ja sitruunan kanssa kuohkeaksi vaahdoksi jonka joukkoon käännetään raparperisose ja kermavaahto. Pavlova kasataan vasta juuri ennen tarjoilua. Marenkipohjan päälle raparperivaahtoa, uunissa haudutettua raparperia, sitruunamelissaa ja syötäviä kukkia.
Taivaallista! En ole tavannut vielä ketään joka ei rakastaisi tätä. Voit tehdä marenkipohjan etukäteen valmiiksi ja säilyttää sitä kylmässä uunissa kosteudelta suojassa. Fammulla oli lähes aina uunissa marenkipohja yllätysvieraita varten. Sieltä kävin pienillä sormilla varovasti (ja huomaamattomasti) nakertamassa reunoja.
Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeri
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
1tl etikkaa tai sitruunamehua
Täyte:
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
500g raparperia + n 0,5dl sokeria
1. Valmista marenkipohja. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Kun vaahto on valkoista ja kuohkeaa ala lisäämään sokeria 1 rkl kerrallaan samalla vatkaten kunnes kaikki sokeri on sekoitettu. Sekoita joukkoon etikka ja leivinjauhe.
2. Levitä marenki leivinpaperin päälle isoksi levyksi jättäen reunat korkeammaksi. Kypsennä levyä kiertoilmauunissa 100 asteessa noin kaksi tuntia. Tai tasalämmössä 125 asteessa. Sammuta uuni ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
3. Valmista täyte. Leikkaa puolet raparperista n. 5cm pituisiksi paloiksi ja laita uuninkestävään vuokaan sokerin kanssa. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
4. Leikkaa loput raparperista n. 1 cm kokoisiksi viipaleiksi, laita kattilaan vesilorauksen ja sokerin kanssa ja keitä pehmeäksi. Jäähdytä.
5. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa kuohkeaksi, vaaleaksi ja kovaksi vaahdoksi ja mausta sitruunamehulla.
6. Sekoita raparperisose keltuaisvaahdon joukkoon kevyesti nostellen.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele keltuais-raparperivaahtoon. Levitä kastike marenkipohjalle juuri ennen tarjoilua. Nosta paahdetut raparperit päälle ja koristele sitruunamelissan tai mintun lehdillä ja syötävillä kukilla.
Ps. Jos marenkia jää yli pakkaa rasiaan ja laita jääkaappiin. Leikkaa sitkeä marenki saksilla pienemmäksi ja nauti esim. seuraavana päivänä aamiaiseksi haarukalla suoraan astiasta. Parasta!