Semifreddo mansikoilla, raparperilla ja kekseillä
Mainos: S-market
Juhannus-semifreddo sisältää meidän kesälemppareita, mansikoita, raparperia, keksejä ja tietenkin syötäviä kukkia. Semifreddo on italialainen jälkkäri, jossa yhdistyy jäätelön täyteläisyys ja moussen kuohkeus ja pehmeys. Parasta tässä on, että voit valmistaa semifreddon hyvissä ajoin valmiiksi pakkaseen, onnistumisprosentti on 100% ja vieraiden onnellisuusprosentti 150%.
Oltiin viikonloppuna Petran mökillä Pälkäneellä ja aamiaispöydästä löytyi lusikkaleipiä, mansikoita ja raparperivispipuuroa - siitä se ajatus sitten syntyi. Ja sitten meidån lähi S-marketista löytyi Petran lapsuudenkodin naapurin, Leivon leipomon lusikkaleipiä muistuttavia herrasväenleipiä, jotka toimivat semifreddossa täydellisesti ( maistuvat ihanilta myös sellaisenaan). Muistan edelleen kun upotin lusikkani ensimmäistä kertaa cookies & cream -jäätelöön. Pahvitötterön uumenista paljastui isoja taikinamaisia murokeksipalasia ja mietin että tämän keksijä on nero. Nyt mietin salaa samaa itsestänikin.
Hauska idea muuntui taivaalliseksi kesäjälkkäriksi. En oikeastaan keksi tämän parempaa herkkua juhannuspöytään, tarjoiluvadille kumotun semifreddon pinta on kuin maalaus. Nappaa tämä resepti talteen jos haluat huokailu-konserttin juhannuspöytään tai kesän juhlapöytään.
Semifreddo mansikoilla, raparperilla ja kekseillä.
2l vetoinen leipävuoka
8-10 hengelle.
4 keltuaista
4 dl kermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
200 g (n. 2 vartta) raparperia
½ dl sokeria
500 g mansikkaa
100 g keksejä (herrasväenleipä, lusikkaleipä tms murokeksi)
koristeluun: syötäviä kukkia
1. Pilko raparperi pieniksi paloiksi kasariin ja lisää ½ dl sokeria. Keitä soseeksi ja anna jäähtyä. Voit lisätä tilkan vettä tarvittaessa.
2. Laita iso kourallinen (n. 100g) mansikoita sivuun koristelua varten ja perkaa lopuista kannat pois. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa soseeksi.
2. Vatkaa kuohukerma ja 0,5dl tomusokeria vaahdoksi. Lisää jogurtti ja vatkaa kovaksi. Laita jääkaappiin
3. Erottele keltuaiset metallikulhoon ja lisää joukkoon tomusokeri. Säästä valkuaiset esim marenkia varten.
4. Valmistele vesihaude. Laita isompaan kattilaan vettä niin ettei se kosketa päälle nostetun metallikulhon pohjaa. Kuumenna vesi ja nosta kulho päälle.
5. Vatkaa keltuaisia ja sokeria sähkövatkaimella kuuman veden yllä kunnes seos muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. Ota pois kuumalta ja vatkaa vielä hetki.
6. Ota kerma-jogurttiseos jääkaapista ja käännä hellävaraisesti keltuaisvaahdon joukkoon jotta kuohkeus säilyy.
7. Ota vaahdosta noin 1/3 osa toiseen astiaan ja käännä jäähtynyt raparperisose joukkoon.
8. Lisää mansikkasose isompaan kulhoon ja käännä vaahdon joukkoon.
9. Leikkaa koristelua varten säästetyt mansikat paksuksi viipaleiksi pitkittäin.
10. Vuoraa 2l vetoinen leipävuoka lomittain kahdella tuorekelmulla niin että kelmua on runsaasti sivuilla.
11. Täytä vuoan pohja syötävillä kukilla ja mansikkaviipaleilla
12. Lusikoi 1/3 osa mansikkasoseesta vuokaan ja murra käsissä puolet kekseistä isoiksi paloiksi päälle. Lusikoi puolet raparperisoseesta kerrokseksi.
13. Ripottele loput mansikkaviipaleista raparperikerroksen päälle, lisää 1/3 mansikkasosetta, loput keksit ja raparperisose.
14. Kaada päällimmäiseksi kerrokseksi loput mansikkasoseesta ja käännä kelmut pinnan päälle.
15. Pakasta vähintään 5 tuntia.
16. Ota pakkasesta, kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa kuumalla veitsellä viipaleita.
! Semifreddon voi myös valmistaa pyöreään vuokaan ja tarjoilla palloina. Ota kuitenkin hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Super herkullista muurikkaletun päällä!