Täydellinen graavilohi & beurre blanc
Mainos: Fiskars
Graavilohi on ihanaa! 🐟💙Se on kesälemppari ja tärkeä osa vuoden kaikkia juhlapöytiä, sillä ilman graavia ei tule juhannusta eikä joulua. Se on parasta rapeaksi paahdetun ruisleivän päällä tai saaristolaisleivän, voin ja tillin kanssa. Hiillostamalla graavilohen pinnan saat siitä myös upean kesäannoksen. Pinta paahdetaan nopeasti valurautapannulla, muurikalla tai kaasupolttimella tohottamalla.
Alta löydät ohjeet lohen graavaamiseen sekä Beurre Blanciin, upeaan ranskalaiseen klassikkokastikkeeseen. Ohje on Julia Childin Mastering the Art of French Cooking -kirjasta. Kuohkea ja hapokas voi-valkoviinikastike on kalan paras ystävä. Jaamme myös meidän lempi keittiövälineet kalan käsittelyyn ja kastikkeiden valmistukseen.
Graavilohi
n. 800g nahallinen lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
1/2 punttia tilliä
1. Taputtele lohifilee kuivaksi talouspaperilla, nypi mahdolliseti ruodot ruotopihdeillä. Jos fileen reunassa on rasvaa voit leikkaa sen pois terävällä fileerausveitsellä.
2. Nosta lohifilee leivinpaperin päälle, ripottele tasaisesti päälle merisuola ja sokeri ja peitä tillillä.
3. Pakkaa lohi leivinpaperiin, pingota tuorekelmu ympärille ja nosta reunalliseen vuokaan. Laita fileen päälle paino, esimerkiksi litran maitotetra tai hillopurkkeja ja anna maustua jääkaapissa 1-2 vrk.
5. Maista lohta vuorokauden jälkeen ja jätä tekeytymään toiseksi mikäli haluat pehmeämpää ja suolaisempaa graavia.
6. Puhdista veitsellä lohen pinnalta tillit pois ja leikkaa ohuita viipaleita suoraan tarjoiluastialle.
! Voit maustaa graavilohen esimerkiksi murskatulla rosépippurilla, sitruunankuorella tai vaikka gini-tilkalla.
Beurre Blanc
n. 2,5dl kastiketta (4-6 annokseen)
2 1/2 rkl valkoviinietikkaa
2 1/2 rkl valkoviiniä
1 rkl shalottisipulia
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
225g kylmää voita kuutioina
1 kevätsipulin varsi / 2rkl ruohosipulia
1 rkl sitruunamehua
1. Hienonna shalottisipuli niin pieneksi kun ikinä saat. Hienonna myös kevätsipulin varsi.
2. Mittaa pieneen kastikekasariin viinietikka ja valkoviini ja lisää hienonnettu shalottisipuli, suola, valkopippuri ja noin 2 rkl voita.
3. Keitä kastiketta välillä sekoittaen kunnes sitä on jäljellä noin 1,5rkl.
4. Ota hetkeksi pois levyltä ja vatkaa joukkoon muutama pieni kuutio voita.
5. Nosta sitten takas levylle matalalle lämmölle ja vatkaa joukkoon kuutio kerrallaan voita kunnes kaikki voi on lisätty ja kastike on kermaista ja kuohkeaa.
6. Lisää sitruunanmehu, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
7. Sekoita joukkoon hienonnettu kevätsipulin varsi ja tarjoa lämpimänä.
Paahdettu graavilohi
1. Poista graavilohesta nahka ja leikkaa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Taputtele pinta talouspaperilla kuivaksi.
2. Hiillosta pinta tohottimella tai paista esimerkiksi kuivalla valurautapannulla nopeasti molemmin puolin.
3. Tarjoa beurre blancin, keitettyjen uusien perunoiden ja kesävihannesten kanssa.
Näillä Fiskarsin välineillä onnistut:
Norden fileointiveitsi
Tämä on meidän mielestä heittämällä maailman paras filelointiveitsi. Miksi? Koska Fiskarsin muotoiluporukka on tajunnut kääntää kahvan ja terän paikkaa. Norden-fileointiveitsessä on pitkä ja joustava terä jolla saa mm. leikattua ohuita graavilohisiivuja ja poistettua kalan nahan yhdellä vedolla. Veitsen kahva on valmistettu lämpökäsitellystä koivusta eli sen lisäksi että veitsi on toiminnallisesti täydellinen on se myös kaunis laittaa esille. Jos käsittelet keittiössäsi kalaa on tämä erittäin hyvä investointi sinulle!
Ruotopinsetit
Jos olet joskus yrittänyt kynsin nyppiä kalafileestä ruotoja tiedät miten tylsää puuhaa se on. Voimme myös kokemuksesta kertoa että ne peruspinsetit ovat myös huono vaihtoehto. Kympillä saat loppuelämäksi ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruotopinsetit jolla nypit ruodot kaloista hetkessä. Hyvä ote ja leveät kärjet!
Pieni teräskasari
Tämä on yksi meidän käytetyimmistä kattiloista. Pieni ruostumattomasta teräksestä valmistettu 1,5 l kasari on paras väline voin ruskistamiseen. Kirkkaan pohjan avulla pystyt seuraamaan ruskistumista ja lopputulos on aina täydellinen. Pienellä kasarilla valmistuu myös tämä ohjeen beurre blanc.