Salottisipuli tarte tatin
Mainos: Fiskars
Joulu on herkuttelun aikaa ja tässä tulee herkkujen herkku. Upea, karamellisoitunut salottisipuli tarte tatin, joka nautitaan suolaisen voimakkaan vuohenmaitojuuston kanssa. Kuvittele nostavasi tämä kynttilöillä vuoratulle pöydälle, Edith Piafin tahdittamana, vierellä keko salaatinlehtiä hapokaalla vinegretillä ja laseissa sherryä. Täydellinen lounas tai iltapala kun jouluruoasta on jo ähky.
Tarte Tatinia varten tarvitset valurautapannun. Meidän keittiön monikäyttöisin pannu on tämä jo monesti hehkutettu, valurautainen 24cm Fiskars Norden. Suomessa valmistetun pannun koivukahvan saa helposti ruuvattua irti uunia varten tehden siitä täydellisen myös tätä herkkua varten. Valurauta varaa lämpöä erittäin hyvin ja karamellisoi voin ja sokerin avulla pinnan töydelliseksi. Helppo resepti saitilla.
800g banaanisalottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 pkt esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa
25g+25g voita
2 rkl ruokosokeria
suolaa
1 ruukku timjamia
mustapippuria
100g voimakasta pehmeää vuohenmaitojuustoa tai muuta lempijuustoa
1. Ota 8 isointa salottisipulia talteen ja hienonna loput sipuleista puolirenkaiksi.
2. Hienonna valkosipulinkynnet.
3. Paista hienonnettuja salottisipuli voissa keskilämmöllä kunnes ne on karamellisoitunut n. 30-45min, lisää paiston loppuvaiheessa hieman mustapippuria, ripaus suolaa ja n. 1 rkl timjaminlehtiä.
4. Halkaise ja kuori sillä välin loput salottisipulit.
5. Kaada karamellisoidut sipulit pannulta kulhoon ja lisää pannulle voi ja ripottele päälle ruokosokeri kun voi on sulanut.
6. Asettele salottisipulit leikkuupinta alaspäin pannulle ja ruskista keskilämmöllä.
7. Kauli sillä välin voitaikina ohuemmaksi. Ripottele pieni kourallinen timjaminlehtiä päälle ja kauli kiinni taikinaan.
8. Leikkaa taikina pannunpohjaa pari senttiä isommaksi esimerkiksi kannen avulla.
9. Kun sipulit on ruskistunut levitä päälle karamellisoidut sipulit ja nosta taikina päälle.
10. Paina taikinan reunoja sisäänpäin ja tee haarukalla tai veitsenkärjellä reikiä höyryä varten.
11. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min kunnes voitaikina on kohonnut ja kullanruskea
12. Nosta lautanen tai tarjoiluvati pannun päälle ja käännä nopealla liikkeellä.
! Jos pannu ja pohjalle muodostunut karamelli ehtii jäähtyä liikaa, saattaa sipuleita jäädä pohjaan kiinni. Jos näin käy, älä huoli. Irrota sipulit pohjasta ja laita koloihinsa, kukaan ei huomaa. Ripottele päälle timjamia ja juustonokareita ja nauti esimerkiksi rapean vihersalaatin ja via caroten vinegrettin kanssa.
Fiskarsin Norden valurautapannut valmistetaan kierrätetystä raaka-aineesta omalla Sorsakosken tehtaalla. Emaloidussa valurautapannussa on Optiheat-teknologia induktioliedelle sekä Thermium™-mineraalikäsittely, joka takaa tarttumattomuuden kuumissakin lämpötiloissa. Pannu ei ruostu eikä vaadi pintakäsittelyä, joten se on helppo huoltaa ja puhdistaa. Kaunis puukahva on suomalaista koivua ja sen saa irti uunissa paistoa varten. Täydellinen viime hetken joululahjavinkki!!