Pinaattilinssikeitto & dukkah-gremolata
Tässä yksi kaikkien aikojen parhaimmista keitoista haarniskassa nousemassa barrikaadeille ruskean ruoan* ja herkullisuuden puolesta. Todellinen ahaa-elämys syntyi kun blendasin osan valmiista keitosta soseeksi. Näin syntyi ihana yhdistelmä silkkisyyttä ja rakennetta. Sama kikka toimii kaikkien kasviskeittojen kohdalla. Jalapeno-dukkah-gremolata on pitkäsanainen mutta ERITTÄIN herkullinen ja koukuttava kastike. Valmista triplamäärä ja säilytä suljetussa purkissa jääkaapissa. Sopii ihan kaiken kanssa.
* Muutama sana ruskeasta ruoasta. Keitto siivitti inboxissamme keskustelun, sillä monilla tuntui olevan haasteita sen ulkonäön kanssa. Itse näin edessäni kulhollisen ravitsevaa, herkullista ja ruokaa. Keittiökuningatar Nigella Lawson on puhut paljon ruskean ruoan puolesta ja hyvä niin. Talvella tarvitsemme tällaista murretun sävyistä sisäistä villapaitaa lämmittämään kehoa ja mieltä. Kolminkertainen hurraahuuto ruskealle ruoalle.
Pinaatti-linssikeitto
4-6:lle
1 purjo
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 varsisellerin vartta
~2 rkl oliiviöljyä
350g tuoretta pinaattia
2,5dl puy-linssejä
350g (4-5kpl) perunaa (annabelle)
1,5-2l kasvislientä
1 pss pakasteherneitä
1 ruukku basilikaa
1. Huuhtele pinaatti. Laita kattilan pohjalle loraus oliiviöljyä ja nosta pinaatit joukkoon. Sekoita välillä kunnes pinaateista on haihtunut vesi. Nosta kulhoon.
2. Hienonna sipuli ja varsiselleri pieneksi. Halkaise purjo, huuhtele ja hienonna koviin lehtiin asti.
3. Laita kattilaan oliiviöljy ja kuullota sipulia, varsiselleriä ja purjoa 5 minuutin ajan. Hienonna valkosipuli ja lisää mukaan loppuvaiheessa.
4. Lisää pinaatti takaisin kattilaan.
5. Kuori perunat ja kuutioi pieneksi. Lisää kattilaan.
6. Huuhtele linssit ja lisää kattilaan.
7. Kaada joukkoon liemi ja keitä keskilämmöllä kunnes linssit on kypsät n. 35min. Lisää tarvittaessa lientä jos haluat keitosta juoksevampaa.
8. Kauho noin 1/3 osa keitosta blenderiin ja lisää joukkoon sulatetut pakasteherneet ja basilikanippu. Blendaa soseeksi ja sekoita keiton joukkoon. Lämmitä nopeasti ja tarjoa jalapeno dukkah-gremolatan ja ranskankerman kanssa. Voit ripotella myös dukkahia pinnalle.
Dukkah-gremolata
1 luomusitruuna
1 jalapeno
1 dl mieto oliiviöljyä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 1/2rkl vihreää dukkahia (esim. Mill & Mortar)
1tl sormisuolaa
1. Valmista gremolata kulhossa, morttelissa tai esim sauvasekoittimen prosessori-lisäosassa.
2. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Hienonna jalapeno, valkosipulia ja lehtipersilja. Lisää dukkah ja öljy ja sekoita kunnes seos on tasaista.
3. Maista ja lisää suolaa maun mukaan.