Dumplings

Tässä tulee aivan ihanat itsetehdyt vege dumplingsit. Voit Välineistä tarvitset vain kaulimen. ⌀ 9-10 cm rengasmuotti tai juomalasi helpottaa taittelua. Dumplingsit paistetaan kannellisessa pannussa tai höyrytetään bambukorissa.

Dumplings
Täyte(veg) n. 35-40 kpl

1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl raastettua inkivääriä
(1/4) kiinankaali (2,5 dl)
1 porkkana
100 g siitake- tai herkkusieniä
1/2 kiinteä tofu
2 kevätsipulin vartta
1 rkl soijaa
1 tl paahd. seesamiöljyä
(chilihiutaleita)

Taikina
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 ¼-½ dl lämmintä vettä

Dippi
2 rkl soijaa (vähäsuolaista japanilaista tai vaaleaa kiinalaista)
1 rkl mustaa riisiviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
1 tl chilihiutaleita
1 kevätsipulinvarsi
1 valkosipulinkynsi
ripaus sokeria
seesaminsiemeniä (paahdettuja)
1,5 rkl kasvisöljyä ( esim rypsi- tai maapähkinä)

1. Hienonna valkosipulinkynsi ja kevätsipuli ja laita kulhoon. Lisää öljyä lukuunottamatta muut raaka-aineet. Kaada öljy pieneen kasariin ja kuumenna täydellä teholla kuumaksi. Voit kokeilla, että öljy on tarpeeksi kuumaa kaatamalla tipan kastikkeen joukkoon. Jos se tirisee, kaada loput ja anna seistä hetki. Sekoita sitten rivakasti ja maista.

2. Hienonna kiinankaali ihan pieneksi ja kuori porkkana ja raasta hienoksi. Hienonna myös sienet.

3. Lämmitä rypsiöljy pannulla ja lisää raastettu valkosipuli, inkivääri ja sienet paista hetki keskilämmöllä. 

4. Lisää sitten hienonnettu kiinankaali ja porkkanaraaste ja paista kunnes kaali on pehmennyt. Kytke levy pois ja murenna joukkoon tofu. Hienonna kevätsipulit ja sekoita joukkoon. 

5. Mausta soijalla ja seesamiöljyllä. Maista ja lisää tarvittaessa myös soijaa. Lisää chilihiutaleita jos tykkäät tulisuudesta.

6. Valmista taikina sekoittamalla kädenlämpöinen vesi vehnäjauhoihin pienissä erissä syömäpuikoilla sekoittaen.

7. Muotoile taikina palloksi ja siirrä työpöydälle. Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä 10 minuuttia, jotta taikina pehmenee ja sen käsittely helpottuu. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja sileää. Peitä kelmulla ja anna levätä 45 minuuttia.

8. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, muotoile palloksi ja paina peukalolla reikä taikinan keskelle.

9. Muotoile taikina isoksi donitsiksi, leikkaa auki ja pyöritä tangoksi (Ø 4 cm). Leikkaa tanko neljään osaan. Työstä yhtä taikinapalaa kerrallaan ja pidä loput kelmulla peitetyssä kulhossa, ettei taikina kuivu.

10. Leikkaa taikinasta 10–12 tasakokoista kiekkoa (à 10–13 g). Paina ne jauhotetulla pöydällä kämmenellä litteiksi.

11. Ohenna ja pyöristä kiekkoa kaulimalla sitä muutaman kerran eri suuntiin. Kauli taikinakiekko sitten jauhotetulla pöydällä läpikuultavan ohueksi: pidä toisella kädellä kiinni taikinakiekon reunasta ja rullaa kaulinta toisella kädellä reunasta keskustaan ja takaisin. Käännä taikinakiekkoa pienin liikkein jokaisen rullauksen välissä. Jatka kaulimista, kunnes kiekon paksuus on noin 1 mm ja halkaisija 9–11 cm.

12. Kauli ja täytä korkeintaan viisi taikinakiekkoa kerrallaan ja säilytä ne kostean liinan alla ennen täyttämistä niin, etteivät kiekot kosketa toisiaan.

13. Lisää vajaa ruokalusikallinen täytettä taikinakiekon keskelle ja taittele haluamallasi tavalla.

Edellinen
Edellinen

Mapo Tofu

Seuraava
Seuraava

Pinaattilinssikeitto & dukkah-gremolata