Ribollita - toscanalainen kasvismuhennos

Mainos: Fiskars

Tänään lievitettiin Italia-ikävää tuomalla Toscana ja nonnat omaan keittiöön. 🇮🇹 Tämän reseptin avulla opit Ribollita-muhennoksen lisäksi tekemään mielettömän itsetehdyn kasvisliemen. Molemmat valmistettiin meidän keittiöiden työjuhdalla, Norden-valurautapadalla.

Ribollita tarkoittaa suomeksi uudelleen keitettyä ja se on Italian cucina poveraa parhaimmillaan. Keittiössä poriseva keitto vie sinut suoraan Toscanan maaseudulle, nonnien keittiöön. Siellä aina kun perheenjäsen saapui kotiin askareiltaan lämmitettiin keitto uudelleen ja joukkoon saatettiin lisätä jämiä. Keitto sakeutui sitä mukaan kun sitä uudelleen lämmitettiin ja annoksen päälle lisättiin kuivahtanut leipäpala imemään kaikki ihanat maut itseensä. Me sakeutetaan muhennos kuivahtaneella leivällä ja pavuilla. Syksyllä Firenzessä Il Latini-nimisessä ravintolassa nautittu Ribollita oli paksua ja pehmeää. Siinä oli perunaa tomaatin sijasta, leivästä oli leikattu kuoret pois ja päällä oli paksu kerros oliiviöljyä. Varioi siis rohkeasti muhennosta oman vihanneslaatikon sisällön mukaan.

4 porkkanaa
3 sipulia
4 varsisellerin vartta
2 solo-valkosipulia tai 6 kynttä
2 pientä fenkolia
(2 purjon lehdet)
( 1 kourallinen kuivattuja sieniä)
4 laakerinlehteä
kimppu timjamia
1 varsi rosmariinia
4 vartta lehti- tai mustakaalia
2 rkl tomaattipyrettä
2 prk cannelini papuja
1 prk kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1 sitruuna
1-2 parmesaanin kannikka
1/3 rapeakuorinen (hapajuuri)leipä
50g parmesaania
(1- 1 ½ l kasvislientä, resepti alla)

Kasvisliemi ( jos käytät valmista lientä voit hyppää suoraan kohtaan 8.)
1. Aloitetaan valmistamalla liemi. Pestään vihannekset, lisätään kuoret ja kannat pataan ja säästetään loput muhennosta varten.
2. Lämmitä valurautapannussa loraus oliiviöljyä.
3.. Halkaise sipulit. Kuori yksi sipuli ja laita sivuun soffritoa varten. Lisää pataan kaksi sipulia leikkuupinta alaspäin kuorien kera. Lisää myös halkaistu valkosipuli. Lisää joukkoon fenkolien kannat ja ohuet varret ja varsisellerin kanta n. 5cm matkalta ja lehdet.
5. Kuori porkkanat ja laita kannat ja kuoret pataan. Lisäsin myös kahden purjon lehdet mutta voit laittaa lähes mitä tahansa vihanneslaatikostasi.
6. Paahda sipuleita, kantoja ja kuoria hetki kunnes niissä on kaunis ruskea pinta. Lisää laakerinlehdet, parmesaanin kannikat, käsissä murskatut kuivatut sienet, rosmariini ja pieni nippu timjamia. Kaada päälle vettä niin, että kasvikset peittyvät. Hauduta liedellä keskilämmöllä vähintään tunti, ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Lisää 30 minuutin päästä vettä, että kasvikset jäävät pinnan alle. Mitä pidempään haudutat, sen intensiivisempi liemi.
7. Tarkista maku ja lisää suolaa oman maun mukaan. Minulla oli n. 1,5l valmista lientä johon lisäsin 3tl hienoa merisuolaa. Siivilöi ja irrota kaikki maku kasviksista painamalla niitä kevyesti siivilässä.
Ribollita
8. Misaa eli valmistele muut raaka-aineet sillä aikaa kun liemi porisee. Leikkaa lehtikaalin paksu lehtiruoti pois ja revi kaali pieneksi. Pilko fenkolit kuutioiksi ja hienonna 1 solo valkosipuli. Kuutioi pieneksi soffrito-kasvikset eli porkkana, sipuli ja varsiselleri.
9. Kun liemi on valmis ja siivilöity pese ja kuivaa pata. Kaada pohjalle loraus oliiviöljyä ja kuullota keskilämmöllä soffrito-kasviksia n. 5 minuutin ajan.
10. Lisää valkosipuli, fenkolit ja lehtikaali ja jatka kuullottamista n. 5 minuuttia.
11. Kaada pavut siivilään ja huuhdo ne hellävaraisesti kylmällä vedellä. Kaada puolet pavuista astiaan, lisää ½dl kasvislientä ja soseuta sauvasekoittimella tai käsin esim perunasurvimella.
12. Lisää kuullotettujen kasvisten joukkoon tomaattipyree, soseutetut pavut, kokonaiset säilyketomaatit ja n. 1 litra kasvislientä. Hauduta kannen alla 20 minuuttia.
13. Paahda sillä aikaa leivät. Leikkaa rapeakuorinen vaalea leipä viipaleiksi pellille, lorota oliiviöljyä ja paahda kullanruskeaksi 225-asteisen uunin ylätasolla. Ota ulos ja jäähdytä
14. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kaada joukkoon kokonaiset pavut, raasta yhden sitruunan kuori ja purista puolikkaan mehut.
15. Revi jäähtyneet leivät pienemmiksi paloiksi ja paina keiton pinnan alle. Raasta päälle reilusti parmesaania ja rouhi mustapippuria. Anna hautua pöydällä kannen alla n. 10 minuuttia, kunnes leipä on pehmentynyt.
16. Nosta keitto lautasille, raasta päälle vielä keko parmesaania ja lorauta vähän hyvää valkosipulia.

Reseptissä käytetty pata on valurautainen 6l Fiskars Norden. Emaloidussa valurautapadassa on Thermium™-mineraalikäsittely, joka takaa erinomaisen tarttumattomuuden kuumissakin lämpötiloissa. Emali-pinnoitteen vuosi pata ei ruostu eikä vaadi pintakäsittelyä, joten se on helppo huoltaa ja puhdistaa. Kannesta irrotettava puinen pannunalunen on suomalaista koivua. Pataa voi käyttää liedellä tai uunissa ja se on kuumuudenkestävä 270 asteeseen asti. Kaikki Fiskars Norden tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa Sorsakosken tehtaalla Pohjois-Savossa. <3. Kurkkaa lisätietoja täältä.

Podijaksossa 69. on tarjolla paljon valurautapata ja -pannu tietoutta. Kerrotaan miksi valurautapata ja -pannu kannattaisi löytyä joka keittiöstä ja jaetaan vinkit niiden käyttöön, käsittelyyn ja puhdistukseen. Lisäksi jaetaan patareseptejä ympäri maailman: libanonilaista maghmouria, kreikkalaista stifadoa, italialaista caponataa ja maiale al lattea, filippiiniläistä chicken adoboa ja tietty pari suomiklassikkoa. Jutellaan ruskistamisen tärkeydestä ja kerrotaan vinkki täydelliseen grilled cheeseen. Jaksossa myös Petran vinkit kylmyydestä selviytymiseen sekä Kian kemianurkkaus jossa syvennytään Maillard-reaktioon, joka yhdistää niin pullaa, pihviä, kahvia kun samppanjaa. Kuuntele alta.

Edellinen
Edellinen

Suolalakutoffee

Seuraava
Seuraava

Tapaksia!