Pastaa, paahdettua tomaattikastiketta, burrataa ja pangrattatoa
Jämäkokkailu on parasta ja hyvin ajankohtaista, sillä nyt vietetään hävikkiviikkoa. Tämä taivaallinen umamipommi-tomaattikastike valmistuu itsekseen uunissa ja sekaan voi heittää vihanneslaatikosta lähes mitä vain. Paahdetut tomaatit ja vihannekset soseutetaan ja sekoitetaan kuuman pastan joukkoon. Päälle reilusti burrata tai bufala-mozzarellaa, oliiviöljyä ja pangrattatoa.
*Pangrattato on taas loistoesimerkki siitä miksi Italia on ylivoimainen ruokamaa. Kuivunut hapanjuurileivän kannikka jauhetaan tehosekoittimessa muruksi ja paahdetaan oliiviöljyn, valkosipulin ja yrttien kanssa rapeaksi. Jos sinulta ei löydy leivänkannikkaa , voit myös käyttää panko-murua, jota löytyy kaupoista. Pangrattato tunnetaan myös “köyhän miehen parmesaanina”, sillä se on täydellinen maustepommi pastojen ja keittojen päälle parmesaanin “korvaajaksi”
Spagettia tai linguinea
1 pallo burrata tai bufala-mozzarellaa
basilikaa & lehtipersiljaa
Pangrattato
2 dl hapanjuurileivästä jauhettua murua tai valmista panko-seosta.
2 valkosipulinkynttä
1/2dl yrttejä (esim. timjamia, salviaa, basilikaa, lehtipersiljaa, oreganoa)
n. 3rkl oliiviöljyä
suolaa
Lämmitä oliiviöljy pannulla, lisää leivänmurut tai panko ja veitsellä kevyesti murskatut valkosipulinkynnet (nämä noukitaan pois myöhemmin). Paahda leivänmuru ja valkosipulit pannulla kullanruskeaksi ja rapeaksi. Poista valkosipulin kynnet ja lisää hienonnetut yrtit ja sormisuola. Tarkista maku ja tarjoa pastan kanssa.
Tomaattikastike
1 rasia kirsikkatomaatteja
10 tomaattia
1 kokonainen valkosipuli
3 pientä sipulia
(+ jääkaapin vihanneslaatikon jämiä, minulla oli 2 porkkanaa ja 3 varsisellerin vartta)
reilu loraus (1/2 tuubia) tomaattipyrettä
yrttejä (timjamia, oreganoa, salviaa)
oliiviöljyä
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
happoa = joko sherry- tai omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
(optio umamilisä: 5 sardellifilettä tai 1 rkl n’dujaa)
1. Halkaise kirsikkatomaatit ja leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuori ja lohko sipulit ja halkaise myös kokonainen valkosipuli.
2. Levitä kaikki tasaisesti uunipellille. Jos kaapistasi löytyy porkkanaa tai varsiselleriä, voit pilkkoa ne mukaan.
3. Lorauta kasvisten päälle tomaattipyre ja reilusti oliiviöljyä ja lisää tuoreita yrttejä ja noin 1tl suolaa ja sokeria.
4. Paahda 180 asteessa kiertoilmauunin keskitasolla n 1,5 tuntia kunnes tomaatit ovat paahtuneet.
5. Purista varovasti valkosipulista kynnet ulos ja poista kuoret. Poista timjamin oksat.
6. Kaada kaikki kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella joko ihan sileäksi tai jätä sekaan vähän sattumia. Lisää happo joko lorauksella etikkaa tai sitruunanmehulla. (Jos lisäät sardelleja kastikkeeseen, paista kattilassa oliiviöljyssä ennen vihannesten lisäämistä.)
8. Rouhi sekaan mustapippuria ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa lisää suolaa, sokeria tai happoa.
9. Keitä pasta al denteksi ja kauho ensin noin 1/2-1 dl keitinvettä notkistamaan kastiketta ja nosta pasta sitten kastikkeen joukkoon.
10. Revi mozzarella ja tuoreet yrtit pastan päälle ja tarjoa rapean pangrattaton kanssa.