Elämäsi linssikeitto
Jos teet syksyllä vain yhden keiton, tee tämä. Mausteista linssikeittoa, koukuttavaa fritattua sipulia, valuva uppomuna, rasvaista jogurttia, tulista harissatahnaa ja korianteria. Taivas kulhossa! Tämä keitto pinttyi heti verkkokalvoilleni muutama kuukausi sitten kun se tuli Instagramissa vastaan. Keiton äiti, Julia Busuttil Nishimura on keittokirjailija ja suuri inspiraatio, jonka uusin kirja “a year of simple family food” - on roikkunut omalla adlibris-odotuslistalla jo kuukausia. Eräänä pöivänä himo nousi niin korkeaksi että laitoin Julialle viestiä, kirja ei vielä ollut tilattavissa ja resepti oli saatava. Onneksi vain toinen foodie voi ymmärtää ruokahimojen vakavuuden ja ei mennyt kun 5min kun resepti kilahti inboxiin. Hallelujah!
@juliaostro is a cookbook author, instagram star and a big inspiration for us. She shared some time ago a picture of the most amazing looking bowl of lentil soup and we couldn’t stop thinking about it, especially after reading the caption, “Lentil soup topped with fried onions, harissa, a soft egg and yoghurt”. The recipe is from her newest book called “ a year of simple family food” and it’s been hanging in our adlibris “want-folder” for months now. We dm’d her about the recipe and told her that the book hasn’t been published yet in Finland and guess what! 5mins later we had the recipe. Only a true foodie could understand a case of big ass cravings like this. Thank you Julia, the soup was out of this world amazing!
PS. The next day after making the soup I received an email that the book is finally available for ordering. You can find it here
Linssikeitto
400 g kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 sellerinvarsi
1 porkkana
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1/2tl jauhettua kurkumaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä
1/2tl jauhettua inkivääriä
ripaus kuivattua chiliä
400g kokonaisia tomaatteja purkissa (mutti pelati)
300g puy linssejä
2 litraa kana. tai kasvislientä
1/2 ruukkua korianteria
1 sitruuna
suolaa
Fritattu sipuli
nokare voita
oliiviöljyä
1 tl kuminan siemeniä
1 sipuli
suolaa
Uppomuna
1rkl viinietikkaa
1 muna per ruokailija
Tarjoiluun
rasvaista jogurttia (kreikkalaista tai turkkilaista)
harissa-tahnaa (esim baba’s)
korianteria
Keitto
1. Paahda kuivalla pannulla korianterin- ja kuminansiemeniä hetki ja hienonna ne morttelissa.
2. Hienonna valkosipuli ja inkivääri ja kuutioi pieneksi sipuli, varsiselleri ja porkkana.
2. Lämmitä isossa kasarissa tai kattilassa oliiviöljy ja kuullota keskilämmöllä kasviksia ja inkivääriä noin vartin ajan, kunnes ne ovat hieman saaneet väriä ja pehmenneet.
3. Nosta lämpöä ja lisää kasvisten joukkoon kurkuma, inkivääri, chili ja jauhettu korianteri ja kumina. Paista muutama minuutti.
4. Lisää tomaatit ja pilko ne kevyesti lastalla.
5. Lisää linssit ja kana- tai kasvisliemi ja anna porista kunnes linssit ovat lähes kypsiä, noin 30min. Valmista sillä välin fritattu sipuli (ohje alla)
6. Lisää huuhdellut kikherneet ja anna hautua vielä 10min.
7. Lisää sitruunanmehu ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla.
Fritattu sipuli (kannattaa valmistaa 3x satsi)
1. Paahda kuminansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Kaada mortteliin ja riko kevyesti.
2. Viipaloi sipuli mahdollisimman ohuesti.
3. Lämmitä nokare voita ja loraus oliiviöljyä pannussa ja lisää sipulit ja kumina.
4. Paista sipuleita n. 10min kunnes ne on kullanruskeita ja rapeita. Kaada talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.
Uppomuna
1. Riko muna hienoverkkoiseen siivilään ja pyöräytä muutama kerta jotta “valuva” osa valkuaisesta irtoaa. 2. Kaada muna pieneen kuppiin varovasti ettei keltuainen rikkoudu.
3. Kiehauta vesi kattilassa tai kasarissa, lisää ruokalusikallinen etikkaa ja tee lusikalla keskelle pyörre. 4. Kaada muna pyörteeseen ja anna kevyesti kiehua tasan 3min.
5. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen vesi poistuu.
Tarjoilu
Kauho keitto lautaselle, lisää päälle uppomuna, reilu lusikallinen jogurttia, nokare harissa-tahnaa, fritattua sipulia ja korianterin lehtiä ja nauti elämäsi keitosta!
(resepti on käännetty suomeksi suoraan Julia Ostron “A year of simple family food” -kirjasta)