Kolme ihanaa juhannusreseptiä: vihreä dukkah lohipastrami, siikaa & perunasalaattia & tiramisujädekakku
Kaupallinen yhteistyö: Oda
Kohta on vuoden ihanimman juhlan aika. Juhannus on myös ruokajuhlista parhain sillä tuoreita sesongissa olevia raaka-aineita on kauppa pullollaan. Me rakennamme aina juhlannusmenun kalojen ympärille. Pöydästä löytyy aina kotimaisia varhaisperunoita, muutamaa itsetehtyä silliä ja graavilohen ja pintapaahdetun lohen rakkauslasta eli lohipastramia. Tänä vuonna valmistamme myös eräästä ravintola-annoksesta inspiroituneen alkuruoan, jossa pehmeä ja täyteläinen perunasalaatti hunnutetaan graavisiialla. Tärkeintä onnistuneen juhannusmenun suunnittelussa on se, että kaiken voi valmistaa etukäteen ja nostaa vain esille. Tämä pätee varsinkin jälkiruokaan. Tämän juhannuksen helpoin jälkkäri syntyy yhdistämällä kaksi italialaista herkkua: spumoni-jäätelökakun ja tiramisun. Leipävuokaan kerrostetaan omia lempijäätelöitä ja sitruunavedessä kastettuja savoiardi-keksejä. Kerrosten väliin voit lisätä myös esimerkiksi tuoreita marjoja tai raparperisosetta.
Perunasalaatti & graavisiika
4 annosta
Petra söi Tukholmassa mielettömän alkupalan jossa graavikalanhunnun alta paljastui kermaisen pehmeä perunasalaatti. Tässä meidän versio annoksesta. Helppo, nopea ja hienostunut alkuruoka juhannuspöytään. Voit käyttää siian sijaan myös graavilohta tai esimerkiksi kylmäsavustettua haukea.
600 g varhaisperunoita
1 rkl karkeaa merisuolaa
200 g ranskankermaa
2 kesäsipulia
1 vihreä omena
1/2 sitruuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
150 g graavi siikafileesiivuja
1/3 nippu tilliä
1. Pese varhaisperunat. Kiehauta vesi ja lisää merisuola. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi. Valuta ja anna höyrystyä hetki.
2. Valmista perunasalaatti isossa kulhossa. Lisää peruna kerrallaan kulhoon ja painele haarukalla hienoksi.
3. Lisää ranskankerma lämpimän perunamurskeen päälle. Pese omena ja raasta joukkoon. Luomu omenaa ei tarvitse kuoria. Hienonna kesäsipulit varsineen ja lisää joukkoon. Purista puolikkaan sitruunan mehu.
4. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.
5. Laita perunasalaatti viileään tekeytymään vähintään kahdeksi tunniksi.
6. Kokoa annos käyttämällä laakeaa kahvikuppia tai pientä kulhoa. Pingota kupin sisälle tuorekelmu ja täytä se perunasalaatilla. Kumoa lautaselle. Lado graavisiika siivuja perunasalaatin päälle ja koristele tuoreella tillillä ja rouhitulla mustapippurilla.
Vihreä dukkah-lohipastrami, pikkelöity fenkoli & saaristolaisnappi
10 leipää
Herkullinen pieni suupala juhannusjuhlaan. Saaristolaisnapin päällä on vihreällä dukkahilla maustettu lohipastrami ja rapeaa pikkelifenkolia.
1 fenkoli
1,5 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl vihreä dukkah maustesekoitusta
300 g lohen kylkifilee
1,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
10 kpl saaristolaisnappeja
50 g voita
1. Valmista pikkelöintiliemi fenkolille. Lisää vesi ja sokeri kasariin ja kiehauta kunnes sokeri on sulanut. Lisää etikka ja anna jäähtyä hetki.
Pese ja halkaise fenkoli. Viipaloi fenkoli ohuesti mandoliinin, veitsen tai juustohöylän avulla. Lisää jäähtyneeseen pikkelöintiliemeen ja anna mausta vähintään muutaman tunnin ajan viileässä.
2. Taputtele lohitanko kuivaksi. Sekoita suola ja sokeri keskenään ja hiero seos lohen pintaan. Peitä ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
3. Jauha vihreä dukkah mausteseosta hienommaksi morttelissa, maustemyllyssä tai prosessorissa. Kaada mausteseos laakealle lautaselle.
4. Ota lohi kylmästä ja taputtele talouspaperilla pinta kuivaksi. Pyörittele tanko kauttaaltaan mausteseoksessa. Paista kuivalla kuumalla paistinpannulla lohitankoa n. 30 sekuntia per puoli niin että pintaan tulee hieman väriä. Varo kuitenkin ettei mausteseos pala. Anna jäähtyä.
5. Kääri tanko tiiviisti muovikelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tai yön yli. Viipaloi tanko muovitangon kanssa 2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Näin viipaleet pysyvät ehjinä. Poista muovikelmut.
6. Paahda saaristolaisleipänapit leivänpaahtimessa rapeaksi. Levitä päälle voita. Nosta päälle lohipastrami ja muutama pikkelöity fenkoliviipale. Tarjoa heti.
Vinkki: Voit laittaa valmiit lohipastrami-tangot myös pakkaseen ja viipaloida kohmeisena tarjolle.
Tiramisujäätelökakku
10 annosta (1,5 l leipävuoka)
Juhannuksen helpoin jälkiruoka syntyy yhdistämällä kaksi italialaista herkkua: spumoni-jäätelökakun ja tiramisun. Italialainen Spumoni on jäätelökakku jossa kerrostetaan vuokaan omia lempi jäätelömakuja. Meidän versiossa valmistetaan oma sitruunajäätelö vatkaamalla kohmeinen vaniljajäätelö ja sitruunacurd. Kakkuun tulee sitruunajäätelön lisäksi pistaasijäätelä ja kerrosten väliin sitruunavedessä kastettuja savoiardi-keksejä. Voit lisätä kakkuun myös tuoreita marjoja tai esimerkiksi raparperisosetta.
1 prk sitruunacurdia
1 l vaniljajäätelöä
500 ml pistaasijäätelöä
200 g (n.16kpl) Savoiardi-keksejä
2 dl lämmintä vettä
1 luomusitruuna
(marjoja tai raparperisosetta)
1. Nosta jäätelöt pöydälle ja anna pehmetä hetki.
2. Lisää kulhoon lämmin vesi ja 1/2 prk sitruunacurdia ja sekoita kunnes curd on liuennut. Purista joukkoon yhden sitruunan mehut.
3. Kuutioi vaniljajäätelö omaan kulhoon ja lisää 1/2 prk sitruunacurdia. Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Vatkaa toisessa kulhossa hieman pehmennyt pistaasijäätelö.
4. Pingota leipävuokaan tuorekelmu.
5. Kasta savoiardi keksit molemmin puolin sitruunaveteen ja lado vuoan pohjalle. Lusikoi päälle puolet sitruunajäätelöä ja sitten puolet pistaasijäätelöä. Lisää taas kerros sitruunaveteen kastettuja keksejä ja sitten loput jäätelöt. Peitä kelmulla ja laita pakkaseen jähmettymään vähintään 2 tunniksi.
6. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi syötävillä kukilla.
Vinkki. Voit käyttää jäätelökakkuun omia lempijäätelöitä. Voit myös lisää kerrosten väliin tuoreita marjoja tai esimerkiksi raparperisosetta.