Juhannuskakku
Tässä meidän tämän kesän unelmien täytekakku. Pohja on ”japanese spongecake”, välissä limoncellocurd, raparperihilloa ja maseroituja (mehustettuja) mansikoita. Päälle levitetään valtava vuori kermavaahtoa ja kakku koristellaan raparperiruseteilla, mansikoilla ja ruusuilla. Resepti on hieman muokattu versio Australian Mastercheffin Steph Woonin yuzu and berry cake:istä. Kakku näytti ihan tavalliselta mansikkakakulta mutta kun tuomarit sanoivat yhteen ääneen ”best cake I’ve ever had” tiesin että se on leivottava. Ja onhan se ihana! Japanilaisen kakkupohjan salaisuus on kananmunat, jotka erotellaan ja vatkataan omissa kulhoissaan kuohkeaksi. Tämän ansiosta pohja on unelmanpehmeä ja ilmava. Korvasin curdissä alunperin olleen yuzun limoncellolla, joka toi ihanaa kirpeyttä ja suolaisuutta kakkuun.
Juhannuskakku
Kakkupohja
4 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
2,5 rkl rypsiöljyä
1/2 tl vaniljauutetta
1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Limoncellocurd
3 keltuaista
1/2 dl sokeria
3/4dl limoncelloa
50 g voita
Maseroidut mansikat
250g mansikoita
2 rkl sokeria
Raparperihillo
5 dl raparperia
1 dl sokeria
Kerma
5 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1 tl vailjauutetta
Valmistin kakkupohjan 24 x 36cm leivinpellille ja leikkasin pohjat 15cm irtopohjakakkuvuoalla koska halusin pienen ja korkean kakun. Voit paistaa pohjan myös 20 cm irtopohjavuoassa ja leikata se kolmeen osaan.
Limoncellocurd. Valmistele vesihaude. Lisää kattilan pohjalle 5 cm vettä ja kuumenna höyryäväksi. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Erottele kananmunat ja lisää kolme keltuaista metallikulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja limoncello. Nosta kulho höyryävän veden päälle ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Muista vatkata myös reunoilta ettei keltuaiset kypsy kokkareiksi. Vatkaa sitten voi kuutio kerrallaan joukkoon. Ota pois lämmöltä kun kaikki voi on lisätty ja seos on paksua ja kuohkeaa. Siivilöi matalaan astiaan, levitä kelmu pintaan ja nosta jääkaappiin.
Raparperihillo. Höylää raparperista neljä kuorisuikaletta koristelua varten. Sido rusetiksi ja laita sivuun. Pilko raparperit ohuiksi viipaleiksi. Lisää kasariin sokerin kanssa ja keitä pehmeäksi. Anna jäähtyä.
Maseroidut mansikat. Pilko mansikat paksuiksi viipaleiksi kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri. Anna mehustua pöydällä kakun täyttämiseen asti.
Kakkupohja. Lämmitä kiertoilmauuni 170-asteeseen. Erottele kananmunat omiin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja loppu sokerista kuohkeaksi ja vaaleaksi. Lisää vesi, öljy ja vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi keltuaisseoksen ja käännä joukkoon. Käännä lopuksi valkuaisvaahto joukkoon ja kaada taikina tasaisesti leivinpellille. Paista uunissa n. 10 min kunnes pohja on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki. Leikkasin pohjan 15cm irtopohja kakkuvuoan avulla kahdeksi renkaaksi ja neljäksi puoliympyräksi. Muutaman puoliympyrän ”rakensin” paloista. (Ja loput palat söin, nam)
Kakun kasaus. Vatkaa kuohukerma, sokeri ja vanilja paksuksi vaahdoksi. Kun kaikki täytteet on jäähtynyt kasaa kakku. Kakku pysyy paremmin kasassa kun täytät sen irtopohjavuokaan jota käytit aikaisemmin ja annat olla hetken kylmässä ennen koristelua. Laita alimmaiseksi kerrokseksi kaksi puoliympyrää. Levitä päälle 1/4 osa limoncellocurdista. Sen päälle 1/3 osa raparperihillosta ja 1/3 osa maseroiduista mansikoista. (Älä laita mansikkamehua ettei kakku vety liikaa). Levitä kerros kermavaahtoa ja lisää pyöreä kakkupohja. Paina kevyesti. Lisää täytteet kuten edelliseen kerrokseen ja rakenna seuraava kakkupohja paloista. Levitä päällimmäiseksi pyöreä kakkupohja ja loput limoncellocurdistaa. Jos täytit kakun irtopohjavuokaan peitä se kelmulla ja laita kylmään tunniksi. Nosta kakku irtopohjavuoasta tarjoilualustalle. Päällystä kakku lopulla kermavaahdolla ja koristele raparperiruseteilla, mansikoilla ja esimerkiksi ruusuilla.