Vatruskat eli pyörö tai kukkonen
Kian juhannuksen tärkein perinne on vatruskojen paistaminen (ja syöminen). Isoisoäitini isän puolelta oli kotoisin Joensuusta josta nämä herkut rantautuivat meidän juhannuspöytään. Pieni googlaus kertoi että näitä herkkuja kutsutaan myös muilla nimillä vähän riippuen kunnasta. Kukkoset, pyöröset tai pyöröt. Olen törmännyt usein puoliympyrän muotoisia vatruskoihin, jotka sisältävät perunaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, täytettä ja mallia.
Meidän suvun vatruskat leivotaan suolaiseen pullataikinaan ja täytetään paksulla riisipuurolla. Ne paistetaan kullanruskeiksi ja kastetaan heti uunista tultua kuumaan maito-voiseokseen. Vatruskat nautitaan lämpimänä munavoin kanssa. Ihanin juhannusaamun herkku!
n. 24 kpl
Taikina
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
ripaus sokeria
10-12 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita
Riisipuurotäyte
2,5 dl puuroriisiä
3 dl vettä
1,2 l täysmaitoa
1 tl suolaa
1 muna voiteluun
5 dl lämmintä maitoa
25 g voita
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa sitten taikinaa kunnes se on kimmoista ja irtoaa reunoista. Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
Keitä sillä aikaa riisipuuro. Huuhtele riisit ja lisää veden kanssa kattilaan. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Mausta suolalla ja jäähdytä viileäksi.
Jaa taikina kahteen ja leivo tangoksi. Leikkaa n. 12 palaan (50g pulliksi) ja pyörittele pöytää vasten pyöreiksi. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille ja kohota liinan alla. Paina lasinpohjalla kuoppa jättäen 2-3cm reunoille. Lasinpohja kannattaa painaa jauhokekoon ennen pullaa ettei se tartu kiinni. Täytä kuoppa riisipuurolla. Voitele kananmunalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla kunnes vatruskat on kullanruskeita n. 15-20 min. Lämmitä sillä väliin kattilassa maito ja sulata voi joukkoon. Kasta vatruska heti uunista tultua reikäkauhan avulla kuumaan maitovoiseokseen ja nosta taikaisin leivinpaperin päälle. Nauti munavoin kanssa.
Säilytys. Asettele vatruskat laakeaan astiaan kerroksittain ja laita leivinpaperi jokaisen kerroksen väliin. Peitä kostealla keittiöliinalla ja säilytä viileässä. Lämmitä vatruskat nopeasti kuumassa uunissa ennen tarjoilua.