Joulusalaatti

Yksi Bella-hotlinen eli stoorien jouluruoka-kysymysboksin toivotuin ja kaivatuin resepti oli raikas salaatti joulupöytään rosollin lisäksi/tilalle. Tässä se tulee. Frisee, sikuri ja -endiivi pohjan päältä löytyy hunajapaahdettuja keltajuurekkaita, kermaista gorgonzola dolcea (voit korvata omalla lempijuustolla), hillomaisen kypsää persimonia , ihanan mausteista pähkinäpraliinia ja klementtiini-vinegretti.. Tämä oli niin herkullista, että saatettiin taas tirauttaa muutama ruokarakkauskyynel. Resepti löytyy kokonaisuudessaan meidän saitilta. Pähkinäpraliinin ja klementtiini-vinegretin voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja kasata salaatin juuri ennen tarjoilua. Raikasta, herkullista ja kaunista!

Salaatti
1/2 kerä frisee-salaattia
2 pientä punaista endiiviä
3 pientä kerää punasikuria
150 g gorgonzola dolcea (tai omaa lempijuustoa, esim valkohome- tai sinihomejuustoa)
2 superkypsää persimonia
6 pientä keltajuurekasta
tuoretta rosmariinia
hunajaa
oliiviöljyä
suolaa

Mausteinen pähkinäpraliini
1,5dl pekaani- ja saksanpähkinöitä
2rkl voita
3rkl fariini- tai ruokosokeria
1tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4tl cayennepippuria

Klementtiini-vinegretti
1 (luomu) klementtiinin kuori + mehu (2rkl)
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 banaanisalottisipuli
1/2 valkosipulinkynsi
1 tl dijon-sinappia
1 tl hunajaa
1dl mietoa oliiviöljyä/ rypsiöljyä
suolaa


1. Paahda keltajuurekkaat: Pese ensin huolellisesti juuresharjalla ja pistele niihin haarukalla muutama reikä. Laita juurekkaat reunalliseen uuninkestävään astiaan, kaada 0,5cm vettä pohjalle ja laita folio päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 45min kunnes juurekkaat on pehmenneet hieman mutta ovat vielä napakat. Ota uunista, anna jäähtyä hetki ja hinkkaa talouspaperilla kuori pois. Leikkaa veitsellä 6-osaan. Sekoita lasissa 0,5dl oliiviöljyä ja 2rkl hunajaa ja kaada seos juurekkaiden päälle. Sekoittele käsin kunnes hunajaöljy on tasaisesti joka puolella levitä uunipellille ja mausta sormisuolalla. Paahda 225-asteisessa uunissa grilli+kieroilma-asetuksella n. 10-15min kunnes juurekkaat on paahtuneet. Anna jäähtyä

2. Valmista vinegretti. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli niin hienoksi kun saat. Lisää sekoitusastiaan kaikki raaka-aineet öljyä lukuunottamatta. Lisää öljy joukkoon ohuena vanana kokoajan vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa/makeutta.

3. Valmista pähkinäpraliini. Sulata voi pannulla ja lisää sokeri ja mausteet. Lisää pähkinät kun sokeri on sulanut ja kuplii. Paista hetki keskilämmöllä ja kaada sitten leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Kun pähkinät ovat jäähtyneet leikkaa veitsellä pienemmäksi.

4. Salaatin kasaus: Pese ja kuivaa salaatit ja asettele ne vadille kauniisti. Pese persimon ja revi se käsin pieniksi paloiksi joukkoon. Lisää myös haaleat keltajuurikkaat. Nosta päälle kahden lusikan avulla nokareita gorgonzolaa ja valuta vinegrettiä tasaisesti joka puolelle. Ripottele lopuksi päälle rouhitut pähkinät ja tuoretta rosmariinia.

Salaatin voi valmistaa kasausta vaille valmiiksi vaikka päivää ennen.

Edellinen
Edellinen

Joulupulla sahramilla, appelsiinilla ja paahdetulla mantelimassalla

Seuraava
Seuraava

Suolalakutoffee