Janssoninkiusaus à la Janne Ahola
Tässä se nyt on, paras koskaan maistamamme janssoninkiusaus. Kaikessa komeudessaan ja simppeliydessään janssonissa on jotain kovin suomalaista, vaikkakin juurensa taitavatkin juontaa länsinaapuriin.
Alta löytyvä resepti on nykyisin ravintola Mat Distriktin keittiömestarina toimivan Janne Aholan käsialaa ja tätä herkkua tarjoiltiin myös Petran ja Markun häissä yöruokana. Kiusaus oli succé myös monien “anjovisvihaajien” joukossa.
OHJE 10:lle
3 purkkia anjovisfileetä
2kg perunaa
5 keltasipulia
8dl kuohukermaa
4 valkosipulinkynttä
2tl fenkolinsiemeniä
2tl tillinsiemeniä
Tillinvarsia
1. Tee ensin makukerma: Kiehauta kerma, pilkottu valkosipuli, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet, tillinvarsia ja anjovispurkkien liemi. Anna maustua vähintään tunti, mielellään yön yli.
2. Suikaloi peruna tikuiksi, viipaloi sipuli ja anjovisfileet.
3. Kuullota sipuli ruokalusikallisessa voita tai öljyä (ei välttämätön, mutta sanotaan parantavan makua).
4. Voitele vuoan pohja kevyesti voilla ja kasaa peruna, sipuli ja anjovis kerroksittain vuokaan, niin että päälimmäinen kerros on perunaa. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja pippurilla.
5. Lämmitä makukerma uudelleen, poista tillinvarret ja kaada kiusauksen niskaan. Laita pinnalle muutama voinokare ja paista 180 asteessa, niin että peruna on kypsä ja väri kaunis. Noin 1,5h kunnes peruna on kypsää ja väri on kaunis.
6. Anna kiusauksen levätä vähintään 45min ennen tarjoilua. Koristele halutessasi tillillä.