Elämäsi lasagne

Elämäsi Lasagne on päältä rapea ja sisältä ihanan valuva. Siinä on vähintään viisi kerrosta itsetehtyjä lasagnelevyjä, pitkään haudutettua ragua ja täyteläinen béchamel, jossa on reilusti vastajauhettua muskottipähkinää. Pinta kuorrutetaan parmesaanilla tai mozzarellalla. Tää on tosi tosi hyvää ja sydän tuntuu vähän täydemmältä tämän syötyäsi. Parhaimmillaan rakkaille tarjottuna pulkkamäen tai hiihtoladun jälkeen.❤️Lasiin ja raguun esim. Borgogno Barbera d’Alba 2018. Nauti!

PS. Hyvän lasagnen saa tunnissa pöytään. Mutta tämä, elämäsi lasagne ei ole pikaruokaa. Se hautuu ja tekeytyy omassa rauhassa ja odottaminen ja uunista leijailevat tuoksut on tärkeä osa kokemusta. Suosittelen lämpimästi oman pastan tekemistä mutta voit myös korvata tuorepastalevyillä tai esikeittää kuivat levyt.

Bella+Table

Elämäsi lasagne (6-8hengelle)

Ragu
800g naudan jauhelihaa (voit korvata osan possulla jos haluat)
2 isoa sipulia
3 porkkanaa
3 varsisellerin vartta
5 valkosipulin kynttä
50g juuriselleriä
2 prk (800g) mutti pelatia eli kokonaisia säilyketomaatteja
1/2 tuubi tomaattipyrettä
1dl punaista maitoa
1dl punaviiniä
loraus sherryviinietikkaa
1 lihaliemikuutio
sokeria
suolaa ja mustapippuria
oreganoa
laakerinlehti

1. Ruskista jauheliha pannulla tai padassa pienissä erissä ja mausta jokainen erä suolalla ja mustapippurilla.
2. Kuutioi pieneksi porkkanat, varsiselleri ja juuriselleri ja kuullota öljyssä. Laita kuullottuneet ja hieman ruskistuneet vihannekset kulhoon odottamaan.
3. Hienonna sipuli ja kuullota oliiviöljyssä, laita hetken päästä hienonnetut valkosipulit ja mausta ripauksella sokeria ja suolaa. Kaada vihannesten joukkoon.
4. Kaada pataan öljyä ja paista siinä hetki tomaattipyrettä. Kaada sitten joukkoon vihannekset, jauheliha ja tomaatit. Pilko tomaatit lastan avulla ja lisää viini, lihaliemikuutio, laakerinlehti, oreganoa ja mustapippuria
5. Anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään kaksi tuntia mielellään 4h. Tarkista tunnin päästä maku ja kaada joukkoon maito. Lisää tarvittaessa suolaa, sherryviinietikkaa ja ripaus sokeria.

Pasta (valmista itse, osta tuoreena tai esikeitä valmiit lasagnelevyt)
255g ‘00’ jauhoja
120g semolina jauhoja (tai pelkää 00)
3 isoa luomumunaa
2 keltuaista

1. Mittaa jauhot pöydälle
2. Tee jauhokeon keskelle kuoppa.
3. Lisää kuoppaan kananmunat ja keltuaiset ja vatkaa haarukalla munamassa sekaisin.
4. Ala sitten lisäämään jauhoja haarukan avulla seokseen ja jatka kunnes taikina on käsin työstettävää.
5. Munien koosta riippuen voit joutua lisäämään hieman vettä tee se joko sumuttimella tai kastelemalla kädet.
5. Alusta taikinaa n. 10 min, kunnes se on kimmoisaa. Tarkista painamalla kevyesti taikinapalloon peukulla kuoppa, jos kuoppa nousee ylös on taikina kimmoisa.
5. Anna pastapallon levätä kelmulla peitettynä huoneenlämmössä minimissään 30min. Taikina säilyy kelmutettuna jääkaapissa vuorokauden, muista kuitenkin antaa taikinan rauhassa tulla huoneenlämpöiseksi ennen leivontaa.
6. Leikkaa pastapallo kolmeen osaan ja työstä yksi osa kerrallaan. Pidä lopputaikina kelmun alla ettei se kuivu.
7. Pyöritä osa palloksi ja kauli ohuemmaksi, jauhota ja rullaa sitten pastakoneen läpi 1-tasosta alkaen 6-tasoon asti. Levitä pöydälle hieman jauhoja ja aseta pastalevy päälle. Leikkaa levystä lasagne-vuoan kapeamman sivun kokoisia suorakaiteen-mallisia paloja. Laita keittiöpyyhkeen tai leivinpaperin päälle odottamaan ja käsittele loput taikinasta.

Béchamel
60g voita
60g vehnäjauhoja
1l punaista maitoa
noin. 1tl suolaa
1/4 muskottipähkinä

1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita noin. 2 minuuttia mutta älä ruskista.
2. Lämmitä sillä välin maito.
3. Lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti vispaten.
4. Anna seoksen kiehahtaa kokoajan sekoittaen kunnes se on paksua (suunnilleen vaniljakastikkeen koostumus)
5. Mausta suolalla ja raastetulla muskottipähkinällä.

+ 150-200g mozzarellaa tai parmesaania lasagnen kasaukseen

Lasagnen kasaus
(Itselläni oli pyrexin 2,1 l lasinen vuoka, joka tuli piripintaan täyteen (31 x 20 x 6,5 cm)
1. Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen (tasalämpö)
2. Levitä vuoan pohjalle ohut kerros ragua ja päälle pastalevyt. Leikkaa levyt sopiviksi ettei mene päällekkäin.
3. Levitä pastan päälle ohut kerros ragua ja revi päälle halutessasi mozzarellaa tai raasta parmesaania ja lusikoi päälle ohut kerros bechamelia.
4. Toista tämä (pasta-ragu-bechamel) niin että sinulla on 5 kerrosta pastaa. Laita juustoa vain muutaman kerroksen väliin.
5. Paina kevyesti ison lusikan kuperalla puolella jokaisen kerroksen välissä.
6. Lisää viimeiseksi bechamelin päälle mozzarellaa tai parmesaania.
7. Jos vuokasi on yhtä täynnä kun minun oli, laita pellin alle leivinpaperi ettet joudu siivouspuuhiin.
8. Kypsennä lasagnea n. 40minuuttia kunnes pinta on ruskistunut ja kuplii kauniisti.
9. Anna lasagnen tekeytyä huoneenlämmössä 15minuuttia ennen tarjoilua.

Nauti salaatinlehtien ja Via Carotan-vinegrettin kanssa.
Viinisuositus: Borgogno Barbera d’Alba 2018 18,98e / Hyvä arkiviini, keskitäyteläinen, kypsän hedelmäinen mutta tyylikäs.

Edellinen
Edellinen

Hapanjuurileipä 101

Seuraava
Seuraava

Janssoninkiusaus à la Janne Ahola