Béarnaise
Teleportattiin itsemme eilen ranskalaiseen bistroon, jonka menullä oli entrecôte, béarnaise, rapeat ranskikset ja hapokas vihersalaatti. Jos et syö lihaa voit paahtaa kokonaisen sellerin uunissa ja leikkaa pihveiksi tai paistaa pihveiksi portobellolakit. Tässä resepti ihanan kuohkeaan ja samettiseen béarnaise-kastikkeeseen.
Béarnaise ( iso kulhollinen 6:lle)
2 shalottisipulia
0,5dl valkoviinietikkaa
tuoretta rakuunaa
mustapippuria
4 keltuaista
300g voita
1. Keitä shalottisipuli, etikka, 1rkl rakuunan lehtiä ja rouhittu mustapippuria pienessä kasarissa kasaan kunnes jäljellä on muutama ruokalusikka.
2. Siivilöi ja kaada metallikulhoon. Lisää kulhoon liemen joukkoon keltuaiset.
3. Rakenna vesihaude. Lisää pieneen kattilaan pari senttiä vettä ja laita metallikulho päälle. Laita levy päälle ja anna veden höyrytä mutta ei kiehua.
4. Vatkaa keltuaisia jatkuvasti kunnes seos on kuohkeaa, tähän menee noin 5-8 minuuttua.
5. Viipaloi kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja vatkaa keltuaisvaahdon joukkoon muutama kuutio kerrallaan kunnes kaikki voi on joukossa ja kastike on samettista ja kuohkeaa.
6. Hienonna rakuuna ja lisää kastikkeeseen. Tarjoa kuumana!
Parasta oli se, että tämän upean raflatasoisen illallisen aktiiviseen valmistukseen meni 30 minuuttia. Miten ihmeessä? Salaisuus: hyvä aikataulutus. Tässä alla askeleet onnistumiseen.
1 pihvit 30min ennen huoneenlämpöön ja suola ja öljy pintaan.
2. pese salaatinlehdet ja kuivaa lingossa.
3. valmista vinegretti.
4. ranskikset uuniin.
5. keitä béarnaisen mausteliemi kasaan eli noin puoleen pienellä lämmöllä. Siivilöi.
6. keltuaiset ja liemi vesihauteessa pienellä lämmöllä kuohkeaksi, kokoajan sekoittaen.
7. pihvit kuumalle pannulle ja kääntö puolessa välissä.
8. kun keltuaiset on kuohkeat sekoita joukkoon kylmä kuutioitu voi pala kerrallaan.
9. nosta pihvit lankulle lepäämään.
10. sekoita rakuuna kastikkeeseen.
11. ranskikset kulhoon ja vinegretti salaatin joukkoon
12. huuda syöjät pöytään ja viipaloi pihvit.
bon appétit❤️!