Sherryssä haudutettu lihapata & paahdetut juurekset
Pitkään haudutettu lihapata on syksyn upein ruoka! Parasta siinä on se, että kokkailuaika on lyhyt ja ruoka valmistuu itsekseen uunissa. Tässä padassa lihan lisäksi makua tuo hyvä lihaliemi, sherry sekä viikunahillo. Laitoin meidän pataan pakkasesta löytyneen hirven posken sekä valkohäntäpeuran osso bucco -potkaa. Lisäksi ostin hallista rasvaista naudan lapaa. Voit käyttää lavan tilalla myös etuselkää, ulko- tai kulmapaistia. Tykkään itse laittaa aina mukaan luullisesta lihaa, häränhäntiä tai viipaloitua potkaa, niillä saa makuun upeaa syvyyttä. Juurekset kannattaa paahtaa erikseen, jolloin ne eivät hajoa pitkässä haudutuksessa. Tarjoile pata juuresten ja rapeakuorisen leivän kanssa. Tai valmista kunnon pottumuusi kylkeen, reseptin löydät täältä.
1kg luutonta naudan lapaa ( minulla oli lisäksi 300g hirven poskea)
1kg luullista lihaa, potkaa kiekkoina tai häränhäntiä. ( minulla oli valkohäntäpeuran potkaa )
1 litra paahdettua lihalientä (esim sooci)
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
timjamia
150g viikunahilloa
2dl kuivaa sherryä
3 laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa
1. Ota lihat ja luut hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
2. Leikkaa naudan lapa isoiksi paloiksi. Ruskista erissä kuumalla pannulla rypsiöljyssä pinnat kiinni ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita isoon (valurauta) pataan.
3. Ruskista viipaloitu sipuli ja porkkana ja lisää sitten valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää muutama oksa timjamia ja kaada päälle sherry.
4. Anna porista hetki että ruskistuksen maku irtoaa pannusta. Lisää sitten lihaliemi (esim puolet ensin jos ei mahdu).
5. Anna lämmetä ja kaada sitten pataan. Nesteen tulisi peittää lihat. Lusikoi sekaan viikunahillo ja laita kansi päälle.
6. Hauduta 150 asteisessa uunissa pitkään, vähintään 5h.
7. Siivilöi lihat ja vihannekset kulhoon, kaada liemi kattilaan ja redusoi eli keitä kasaan. (kunnes sitä on jäljellä noin puolet).
8. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai happoa (esim sherry viinietikkaa)
9. Nosta sitten lihat ja vihannekset takaisin pataan ja kaada kuuma liemi päälle.
10. Lämmitä pata uunissa 200 asteessa ennen tarjoilua.
11. Tarjoa paahdettujen juuresten ja perunamuusin kanssa.
! Voit valmistaa padan esim. edellisenä päivänä ja laittaa sen nyt jääkaappiin. Maku syvenee ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Paahdetut juurekset
palsternakkaa
porkkanaa
purjoa
oliiviöljyä
hunajaa
suolaa
timjamia
1. Pese juurekset huolellisesti mutta älä kuori.
2. Halkaise juurekset ja purjo ja laita pellille leivinpaperin tai folion päälle.
3. Lisää päälle oliiviöljyä, hunajaa, suolaa ja timjamit ja hiero käsillä sekaisin.
4. Paahda 200 asteisessa kiertoilmauunissa 20-35min. Kunnes juurekset ovat kauniin paahtuneet ja vielä hieman napakat.
5. Poista timjamin kovat oksat ja nauti!