Omena-ricottakakku omenakinuskilla ja hasselpähkinöillä
Rakastan ricottakakkujen kuohkeutta ja pumpulinpehmeää rakennetta. Tein viime keväänä sitruunaricottakakun, joka vei jalat alta, joten kun lauantaiaamuna löysin jääkaapista purkin ricottaa ja kourallisen äidiltä saatuja omppuja, tiesin että tästä tulee herkullista! Päälle keitin omenasoseesta ja suolakaramellista taivaallisen kuorrutteen ja viimeistelin pinnan paahdetuilla piemonten hasselpähkinöillä. Kakun reseptin löysin pienen googlailut jälkeen. Louisa’s Cake on julkaistu inspiroivalla Food52 -ruokasivustolla ja oli toimittajan italialaisen perheystävän Louisan resepti! Tämä on minulle aina takuu herkullisuudesta, italialaiset kun taitaa kaiken muun kokkailun ohella myös taivaalliset, yksinkertaiset kakut. Omenakaramellista tuli niin taivaallista että hihkuin ilosta kun sitä jäi yli ja voin kertoa että aamupuuro ei ole ikinä maistunut niin hyvältä. Viikonloppuna kokeilen sitä paahtoleivän päällä.
Omena-ricottakakku
125g voita
225g sokeria
1 sitruunan kuori
3 kananmunaa
200g raastettua omenaa
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
170g vehnäjauhoa
250g ricottaa
100g hasselpähkinöitä
1. Aloita valmistamalla karamelli (resepti alla)
2. Lämmitä uuni 200 asteeseen
3.Voitele ja korppujauhota 22cm irtopohjavuoka.
4. Vatkaa voi, sokeri ja sitruunankuori sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi.
5. Lisää hitaasti vatkaten kananmunat, yksi kerrallaan ja lopuksi raastettu omena ja suola.
6. Sekoita mukaan ricotta, leivinjauhe ja vehnäjauho.
7. Kaada taikina vuokaan ja paista keskitasolla n. 25-30 minuuttia kunnes kakku on kullanruskea ja irtoaa reunoista. Kokeile kypsyys hammastikulla.
8. Anna jäähtyä hetki
9. Paahda kuoritut hasselpähkinät pannulla, varo ettei pala. Riko pähkinöitä kevyesti morttelissa ja veitsellä leikkuulaudan päällä.
9. Pistele haarukalla lämpimän kakun pintaan reikiä ja kaada sitten reilusti omenakaramellia päälle. Ripottele pinnalle rouhitut hasselpähkinät ja hieman merisuolakiteitä
Omenakinuski
250g omenaa kuutioina
loraus vettä
(tai laadukasta valmista sokeroimatonta omenasosetta)
200g sokeria
0,5dl vettä
50g pehmeää voita
1 1/2dl kuohukermaa
1/2tl merisuolahiutaleita
1. Kuori ja kuutioi omenat.
2. Laita pieneen kattilaan vesilorauksen kera ja keitä kannen alla pehmeäksi soseeksi.
3. Kaada sokeri ja vesi pinnoitettuun kattilaan ja keitä keskilämmöllä kunnes seos on kullanruskeaa, meripihkan väristä. Varo ettei sokeri pala!
4. Lämmitä kerma ja vatkaa sokerin joukkoon. Varo, kuuma sokeri voi roiskua.
5. Ota pois lämmöltä ja vatkaa lopuksi sekaan kuutioitu pehmeä voi ja merisuolahiutaleet.
6. Sekoita omenasose lämpimän kinuskin joukkoon ja kaada omenakakun päälle. Säilytä jäljelle jäänyt karamelli kannellisessa lasipurkissa jääkaapissa.