Tarte Tatin

Testasimme taannoista Tarte Tatin -liveä varten kymmenen eri reseptiä. Lopputulos näkyy alla ja se on täydellinen. Alkuperäisessä Tatin-siskosten reseptissä voi, sokeri ja omput levitetään kylmälle pannulle, päälle nostetaan voitaikina ja tätä kypsennetään ensin liedellä ja sitten uunissa. Meidän versiossa leipurilla on enemmän kontrollia. Sokerin joukkoon lisätty vesi antaa hieman lisäaikaa muuten niin herkkään sokerin karamellisoitumis-vaiheeseen. Kun vesi on haihtunut alkaa sokeri paahtumaan. Kuutioitu kylmä voi lisätään joukkoon kun sokeri on tumman meripihkan väristä. (jos keität sitä hieman pidempään saat hieman kitkerämmän ja paahteisemman maun). Paras omena oli testiemme perusteella Pink Lady. Granny Smith pehmeni uunissa meidän mielestä liikaa. Neljään osaan leikatut omenat kypsyvät napakoiksi ja pysyvät koonsa puolesta ohuita viipaleita paremmin paikallaan. Omenoita keitetään pannulla karamellissa jotta niistä haihtuisi ylimääräistä nestettä = tahmeapi karamelli ja rapeampi pohja. Omenat käännetään karamellissa ennen niiden asettelua pannulle. Voitaikina tarttuu paremmin tahmeaan omenaan.

Tarte Tatin
26cm valupauta pannuun

6 Pink Lady omenaa
1 iso voitaikinalevy
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
50 g voita
ripaus sormisuolaa

Päälle: tomusokeria
Tarjoiluun: vaniljajäätelöä tai ranskankermaa

1. Nosta voitaikina edellisenä päivänä jääkaappiin tai 1,5h ennen huoneenlämpöön.
2. Lämmitä kiertoilmauuni 180-asteiseen.
3. Ripottele vehnäjauhoa leivinpaperin päälle ja kaulitse voitaikina ohuemmaksi. Leikkaa pyöreäksi valurautapannua apuna käyttäen. Jätä muutaman sentti ylimääräistä reunoille. Painele pintaan reikiä haarukan avulla. Nosta kylmään odottamaan.
4. Kuori omenat, leikkaa neljään osaan ja poista siemenkota. Omenoisen tummuminen ei haittaa joten ne voi kuoria vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin.
5. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi.
6. Mittaa sokeri ja vesi valurautapannuun ja kuumenna liedellä. Älä hämmennä sokeria ettei se kiteydy vaan kallista pannua välillä jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sokeri alkaa karamellisoitumaan kun kaikki vesi on haihtunut pois. Kääntele ja heilauttele pannua aina välillä kunnes sokeri on tumman meripihkan väristä. Lisää kylmä voi joukkoon ja sekoita kastikevispilän avulla tasaiseksi karamelliksi. Ripottele päälle hieman sormisuolaa.
7. Lisää omenat karamellin joukkoon ja keitä niitä noin 5 minuutin ajan välillä kääntäen.
8. Järjestele omenat haarukan avulla kupera pinta alaspäin kauniisti lomittain.
7. Ota kaulittu voitaikina jääkaapista ja nosta omenoiden päälle. Taita reunat sisälle esimerkiksi lusikan avulla ja painele kevyesti keskeltä kiinni omenoihin.
8. Paista uunissa 20-30 minuuttia kunnes pinta on paahtunut kullanruskeaksi.
9. Ota uunista ja annan seistä 5 minuuttia jotta karamelli jähmettyy hieman.
10. Laita tarjoiluastia pannun päälle ja käännä pannu nopealla liikkeellä.
11. Tarjoa vaniljajäätelön tai tomusokerilla maustetun raskankerman kanssa.

Edellinen
Edellinen

Kookospannacotta, kookoskinuskia, rapeaa piparkakkuspelttiä ja puolukkaa

Seuraava
Seuraava

Ranskalaiset sipulitoastit