Ranskalaiset sipulitoastit
RANSKALAINENSIPULIKEITTOLÄMPPÄRI! Sori capsit mutta katsokaa nyt näitä. Paksun gruyèrekerrpksen alta löytyy ranskalaiselta sipulikeitolta maistuvaa sipulihilloa ja valkosipulinen rapea leipä. Ihan täydellinen pikkujouluherkku sillä sipulit voi karamellisoida vaikka pari päivää etukäteen. Toimii myös viikonloppulounaana vinegrettisen salaattikeon kanssa.
Ranskalaiset sipulitoastit
4 kpl isoa leipää tai 8-12 suupalaa
1 kg sipulia
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
noin 1 tl suolaa
2 dl valkoviiniä (+loraus sherryä jos on)
1/2 tl mustapippuria
muutama oksa timjamia
1/2 kana- tai kasvisfondikuutio
4-5 palaa rapeakuorista vaaleaa leipää
1/2 valkosipulikynsi
100 g gruyèrejuustoa
1. Viipaloi sipulit.
2. Paista sipuleita öljy-voiseoksessa keskilämmöllä niin että sipulit ruskistuvat. Käännä sitten lämpö pienemmälle ja hauduta ilman kantta noin 1–1½ h, kunnes sipulit on karamellisoitunut lähes hillomaiseksi.
3. Käännä levy keskilämmölle ja lisää timjami, mustapippuri, kanafondi, valkoviini (ja sherry). Keitä muutaman minuutin ajan kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt sipuleihin. Anna hautua sillä välin kun valmistelet leivät.
4. Leikkaa leipä paksuiksi viipaleiksi, asettele uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 5 minuutin ajan eli kunnes leivät ovat kullanruskeita.
5. Hiero valkosipulilla leivän pintaa, lusikoi päälle sipulimassa ja raasta reilusti gruyèrejuustoa. Gratinoi 225-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut kullanruskeaksi. Tarjoa heti.