Sitruuna-marenkitorttu

Kaupallinen yhteistyö: Wilfa
Sitruuna-marenkitorttu on mun kaikkien aikojen lemppari jälkiruoka. En keksi yhtään ateriaa jonka päätökseksi tämä raikas torttu ei sopisi täydellisesti. Tortun päälle vatkataan italialainen marenki joka paahdetaan tohottimella kullanruskeaksi. Voit tarjota tortun myös ilman marenkia tai vatkata päälle esimerkiksi löysän kermavaahdon. Ohjeessa valmistetaan sitruunatäytteen lisäksi ranskalainen pâte sucrée -muropohja jossa käytetään ProBakerin flexivatkainta. Italialaista marenkia varten vaihdetaan kaksoisvispilät ja kaadetaan valkuaisvaahtoon kuuma sokerisiirappi kokoajan vatkaten. Yleiskone on tämän valmistuksessa ihan paras koska marenkia pitää vatkata kunnes se on täysin jäähtynyt, noin 10-15 minuuttia.

Wilfan Probaker on ollut viikoittaisessa käytössä jo vuoden ajan. Siinä on järjetön vääntö mutta kovimmassakin vauhdissa se on täysin vakaa. Laitteessa pyörii samanaikaisesti sekä taikinakoukku että kulho jonka ansiosta taikinaan saadaan esimerkiksi täydellinen sitko. 7 litran kulhossa voi tehdä jopa 5 kg taikinoita, hello pullatalkoot! Toinen leivontasuosikki on Wilfan Svart Uni -talousvaaka. Leivonnassa on paljon helpompi onnistua kun käyttää desimitan sijaan vaakaa.

Sitruuna-marenkitorttu
24cm piirakkavuoka

Pohja
100 g kylmää voita
70 g tomusokeria
1/2 luomu sitruunan kuori
3 keltuaista (50 g)
1/2 tl vaniljajauhetta 
200 g vehnäjauhoa

Sitruunatäyte
6 kananmunaa
200 g sokeria
2 sitruunan mehu (120 g)
1 luomusitruunan kuori
2 dl kuohukermaa

Italialainen marenki
3 valkuaista (90 g)
160 g sokeria
45 g vettä

1. Aloita punnitsemalla pohjan ainekset ja erottele kananmunat. Säästä valkuaiset marenkia varten. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki ja ota muutama ruokalusikallinen sivuun pohjan penslausta varten.

2. Vatkaa voi ja tomusokeri tasaiseksi. Raasta joukkoon sitruunankuori. Lisää keltaiset ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Lisää vehnäjauho ja vanilja ja sekoita kunnes taikina on tasainen. Älä ylityöstä ettei taikinasta tule kova ja mureneva.

3. Muotoile taikina pyöreäksi kiekoksi ja laita kahden leivinpaperin tai silikonimattojen väliin. Kaulitse mahdollisimman ohueksi (noin 3 mm). Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

5. Ota jähmettynyt pohja jääkaapista ja siirrä paistovuokaan. Omaan irtopohjaiseen piirakkavuokaan tein sen niin, että mallasin ensin pohjan ja siirsin vuokaan. Ja sitten leikkasin kolme taikinasoiroa jotka nostin reunoille ja painelin huolellisesti kiinni pohjaan.

6. Laita piirakka vielä hetkeksi jääkaappiin kovettumaan ja paista sitten 180-asteisessa kiertoilmauunissa 18 minuuttia. Ota piirakka uunista, penslaa kauttaaltaan keltuaisella ja laita takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi. 

7. Valmista täyte sillä välin kun pohja on uunissa. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Kaada kasariin ja lämmitä noin 40 asteiseksi. Tämä lyhentää tortun kypsymisaikaa merkittävästi. Siivilöi.

8. Kun pohja on kypsä, laske uunin lämpötila 140-asteeseen. Kaada täyte varovasti kypsän torttupohjan päälle, puhalla halutessasi ilmakuplat pois tohottimella ja kypsennä uunin keskitasolla 25 minuuttia.

9. Valmista italialainen marenki sillä aikaa kun torttu jäähtyy. Mittaa sokeri ja vesi pieneen kasariin ja lämmitä 118-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja kaada sitten kuuma sokerisiirappi ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia kunnes se on täysin jäähtynyt. Tähän menee yleiskoneella noin 10-15 minuuttia.

10. Siirrä torttu varovasti tarjoilualustalle. Laita haluamasi tylla pursotuspussiin ja täytä marengilla. Minulla oli 16mm hienosakarainen tähtitylla. Pursota marenki jäähtyneen sitruunatortun pinnalle ja paahda tohottimella kullanruskeaksi. Tarjoile heti.

Edellinen
Edellinen

Mustajuurta, kylmäsavulohta ja veriappelsiini-hollandaise

Seuraava
Seuraava

Helppo ricottakakku