Mustajuurta, kylmäsavulohta ja veriappelsiini-hollandaise
Kaupallinen yhteistyö: Fiskars
Kevät alkaa hiipiä myös lautaselle. Tässä aivan ihana alkupala tai viikonloppulounas. Mustajuurta, kylmäsavulohta ja veriappelsiinihollandaise. Valkoista parsaa muistuttava napakaksi keitetty mustajuuri on täydellinen kaveri suolaiselle kylmäsavulohelle mutta yhtä hyvin lautaselta voisi löytyä rapeaksi paistettu siika- tai kuhafilee. Veriappelsiinin mehulla ja kuorella maustettu hollandaise valmistetaan sauvasekoittimella yhdessä hujauksessa. Ja kun appelsiinien sesonki päättyy, on se yhtä ihanaa pelkällä sitruunallakin.
Alla näette Fiskarsin upouudet Norden keittiövälineet. Näistä haaveiltiin jo vuosia sitten kun yhteistyö alkoi ja nyt ne on vihdoin kaupoissa. Nordenin upeiden veitsien rinnalle saatiin matchaavat kaverit. Juustohöylä, kalapiikki, ja paistihaarukka, raastin sekä hieno- että karkeateräisenä ja kuorija kääntyvällä tai kiinteällä terällä. Kaikki valmistettu veitsien tavoin ruostumattomasta teräksestä ja lämpökäsitellystä koivusta. Koko Norden sarja on 5.3.2023 asti -20% tarjouksessa fiskars.com
Mustajuurta, kylmäsavulohta ja veriappelsiini hollandaise
4:lle
350 g pala kylmäsavulohta
500 g mustajuurta
1/2 sitruuna
Hollandaise:
225 g voita
3 keltuaista
1 luomuveriappelsiinin kuori
2 rkl veriappelsiinimehua
2 tl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1. Viipaloi kylmäsavulohi halutun paksuisiksi viipaleiksi. Fileointiveitsellä saat näppärästi samalla leikattua lohiviipaleen irti nahasta kääntämällä veistä hieman sivuttain viimeisen vedon aikana. Kalapiikin avulla kala pysyy paikallaan leikatessa.
2. Valmista mustajuurelle tummumisen estävä kylpy puristamalla puolikkaan sitruunan mehu kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Pese ja kuori mustajuuret, leikkaa puoliksi ja laske vesikylpyyn odottamaan.
3. Keitä mustajuuret suolatussa vedessä 8-12 min juurten paksuudesta riippuen. Mustajuurten kuuluu olla napakoita joten ota mielummin hieman liian aikaisin kun liian myöhään.
4. Valmista sillä välin hollandaise. Erottele keltuaiset korkeaan kulhoon. Valkuaiset voi esim. pakastaa marenkia varten. Sulata voi.
5. Raasta veriappelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää 1 rkl veriappelsiinin mehusta keltuaisten joukkoon ja vatkaa sauvasekoittimella vaahdoksi. Pidä sauvasekoitin päällä ja kaada joukkoon lämmin voi ohuena nauhana. Kastike on nyt tasaista ja paksua.
6. Mausta sitruunamehulla, veriappelsiinimehulla ja suolalla. Mehun määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Voit lisätä myös hieman veriappelsiinin kuorta joukkoon.
7. Asettele lämpimät mustajuuret lautaselle, nosta lohipalat päälle ja lusikoi reilusti hollandaisea. Koristele veriappelsiininkuorella ja pienellä rouhaisulla mustapippuria.