Sienirisotto
On ruokia joiden valmistaminen on lähes yhtä ihanaa kun itse syöminen. Risotto on ehdottomasti yksi niistä. Olen usein sanonut että ruuanlaitto on minulle helpoin tapa meditoida. On ihmeellistä että tällainen hätähousu pystyy täysin zen-tilassa keskittymään mihin tahansa pikkutarkkaan askareeseen, mikäli se liittyy ruoanlaittoon. Jotain perää tässä on, sillä buddha munkitkin etsivät valaistumista meditoiden arkiaskareiden ohella.
Tässä tulee resepti minun meditointiin. Kaada itsellesi lasi kylmää valkkaria ja meditoi sekoittaen tätä kermaista umami-pommia 15 minsaa, palkitse itsesi sitten lopussa syömällä tämä joko yksin lusikalla pannusta tai rakkaiden ympäröimänä. Bellojen meditaatio sienirisotto rapealla salvialla, olkaa hyvät!
5dl risottoriisiä (carnaroli)
5dl sieniä (kantarelleja, tatteja, orakkaita yms)
1 kesäsipuli (tai 2 salottisipulia)
2 valkosipulinkynttä
8dl laadukasta kana- tai kasvislientä (esim puljonki)
3dl valkoviiniä
150g parmesaania
3rkl mascarponea
salviaa
olliiviöljy
puntti lehtipersiljaa
suolaa & mustapippuria
Rapea salvia.
Kaada pannulle oliiviöljyä niin että pohja peittyy, kuumenna öljy ja lisää kourallinen pieniä salvianlehtiä. Paista nopeasti n. 10sek kunnes salvia puuttuu läpikuultavaksi ja siirrä varovasti pihtien avulla talouspaperille kuivumaan. Mausta suolalla.
Risotto.
1. Paloittele sienet mutta säästä kiinteät pienet kantarellit ja tatit koristeluun. Paista sienistä ensin neste pois kuivalla pannulla ja lisää sitten nokare voita ja paista rapeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada lautaselle odottamaan.
2. Lisää pannulle oliiviöljyä (tai voita) ja kuullota sipulit. Lisää riisi ja jatka kuullottamista noin 5 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää sienet ja kaada valkoviini sekaan. Keitä hetki ja lisää sitten kauhallinen kanalientä kerrallaan kunnes liemi on melkein imeytynyt kokonaan riisiin, jatka näin noin 15min kunnes risotto on puuromaista mutta riisissä edelleen purutuntuma.
3. Paista toisessa pannussa oliiviöljyssä pienet kantarellit rapeaksi ja mausta suolalla.
4. Kutsu (huuda ) tässä vaiheessa vieraat valmiiksi pöytään ja pyydä kaatamaan valkkari valmiiksi lasiin.
5. Viimeistele risotto. Sekoita joukkoon mascarpone, parmesaani, puolikkaan sitruunan mehu ja hienonnettu lehtipersilja. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
6. Koristele risotto paistetuilla pienillä kantarelleilla ja rapealla salvialla. Annostele risotto lautasille ja pidä huolta että pöydällä on korillinen leipää tärkeää viimeistä rituaalia varten eli Scarpettaa*
*Fare la scarpetta on italialainen lause joka suoraan käännettynä tarkoittaa ”tee pieni kenkä”, joka viittaa pieneen leipäpalaan, jota käytetään nappaamaan viimeiset kastikkeen (tai risoton) rippeet lautaselta.
Pro tip. Älä tuputa vieraille santsiannosta, sillä tämän aterian jämistä valmistuu jotain mahdollisesti risottoakin parempaa:
Arancinit
Riko kananmuna kulhoon ja kaada pankojauhoja lautaselle. Ota ruokalusikalla palloja kylmästä risotosta ja muotioile märillä sormilla palloksi. Pyöritä ensin munassa ja sitten pankojauhoissa. Kuumenna frittikeitin ja kattila rypsiöljyllä ja frittaa pallot kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Purista kuuman arancinin päälle sitruunaa ja syö heti.