Rauman perinneruoat; Lapskoussi, Pankakko ja Topseilvellinki
Mummoturnee jatkuu ja seuraavaksi suunnattiin Raumalle. Saimme seuraajaltamme Idalta kutsun hänen Leila-mummin luokse kokkailemaan paikallisia herkkuja: lapskoussia, topseilvellinkiä ja pankakkoa. Meillä oli niin kiva päivä! Lämmitettiin puuhellaa, kuorittiin pottuja kilpaa (ainakin Kia), opittiin täydellisen pannukakun salaisuus, herkistyttiin lopputuloksen äärellä ja juteltiin tietty taas rakkausasioista koska mummot taitaa nekin.
”Mummi on kokkaillut Marttojen kanssa näitä perinneruokia Pitsiviikoille yli 50-vuoden ajan. Hän tekee Lapskoussia myös lapsille, lapsenlapsille ja lapsenlapsenlapsille useamman kerran vuodessa. He kuskaavat Lapskoussin lämpöisenä kaikkien ovelle kotiinkuljetuksena ja kaikki rakastavan sitä. Mummin Lapskoussi on parasta<3”.
Lapskoussi on hyvin yksinkertainen mutta äärimmäisen herkullinen, lohturuokien lohturuoka! Naudan- ja porsaanlapa keitetään maustetussa vedessä kypsäksi ja riivitään. Perunat ja sipulit keittään lihaliemessä kypsäksi, lisätään lihat takas kattilaan ja survotaan kaikki sitten sekaisin, Lapskoussi lusikoidaan keoksi lautaselle, painetaan keskelle syvennys ja täytetään se voisulalla. Palanpainikkeena nautittiin Leilan mieletöntä kurkkusalaattia ja tietty omaa kotikaljaa.
Jälkkäriksi syötiin perinteisesti pankakkoa ja topseilvellinkiä eli klassista pannukakkua ja rusina-riisisoppaa. Lämpimän rapean pannukakun jan kylmän keiton yhdistelmä oli taivaallinen. Ruskea ruoka kunniaan!
Lapskoussi
Iso kattilallinen (noin. 12 hengelle)
1 kg naudan lapaa
800 g porsaan lapaa
3 kg jauhoista perunaa
2 sipulia
2 rkl suolaa
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1. Paloittele lihat, kuori perunat ja sipulit.
2. Keitä lihat kypsiksi suolalla ja pippurilla maustetussa vedessa noin 4 h.
3. Nosta kypsät lihat pois liemestä, siivilöi liemi ja keitä siinä perunat sekä kuoritut ja lohkotut sipuli kypsiksi. Nestettä pitää olla niin paljon, että perunat kunnolla peittyvät.
4. Irrota lihat luista (jos käytit luullista lapaa) ja revi syiksi
5. Kun perunat ja sipulit ovat kiehuneet niin, että ne puukauhalla tai tukevalla vispilalla sekoittaen menevät rikki, ne soseutetaan ja lisätään revityt lihat, sekä tarkistetaan suola. Lisää tarvittaessa vähän lisää nestettä
6. Ruoka tarjotaan kuumana kekona lautaselta. Keon päälle painetaan syvennys, johon laitetaan voisulaa. Viereen Leilan kurkkusalaattia ja kylmää kotikaljaa.
Leilan Kurkku Delisee
3 kg kurkkua
1 kg sipulia
1 punainen paprika
1 nippu tilliä
1 kg hillosokeria
6 dl etikkaa
n. 1/2dl sinappia
1-2 tl kurkumaa
1. Pilko tai raasta kurkut ja sipuli pieneksi.
2. Lisää kaikki raaka-aineet kattilaan ja kiehauta.
3. Purkita.
Pankakko eli pannukakku
1 l täysmaitoa
3 kananmunaa
1 t suolaa
300 g vehnäjauhoja
n. 25 g voita
1. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää osa maidosta, suola sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
2. Lisää loput maidosta, sekoita ja anna taikinan turvota hetken ennen paistamista.
3. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Lisää voi lastuina suoraan leivinpellin päälle ja laita pelti uuniin kunnes voi on sulanut. Kaada taikina varovasti pellille ja paista pankakkoa kunnes pinta on kauniin ruskea.
4. Nauti lämpimänä kylmän topseilvellinkin kanssa.
Topseilvellinki
2 dl rusinoita
2 l vetta
1/3 dl riisiä
1/2 d siirappia
100 g sokeria
150 g fariinisokeria
1 dl perunajauhoja
1. Liota rusinoita hetki, siivilöi ja huuhdo. Lisää rusinat ja puolet vedestä kattilaan ja keitä puolikypsiksi. Lisää riisi ja keitä kunnes se on kypsää. Lisää loput vedestä, sokerit sekä siirappi ja kiehauta.
2. Suurusta keitto eli sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja vatkaa seos joukkoon.
3. Topseilvellinki tarjotaan pannkakon kanssa lusikalla syöden.