Pauliinan karjalanpiirakat ja kukkoset
Kaupallinen yhteistyö: Valio. Meidän mummoturnee suuntasi seuraavaksi Joensuuhun, jossa pääsimme Pauliinan hellään hoivaan. Pauliina on Kian perheystävä, joka on paikallisille tuttu Kioski-Pauliinasta, jota hän pyöritti 42-vuotta. Kia on saanut pikkutytöstä lähtien herkutella hänen karjalaisilla herkuilla ja nyt oli aika saada opit ja jakaa ne eteenpäin.Pauliinan viihtyisässä keittiössä ja sen leivinuunissa valmistettiin karjalanpiirakat, peruna- ja ohrapiirakat, kukkoset ja ruisleipä ja puhuttiin tietenkin taas lapsuusmuistoista, rakkaudesta ja elämästä. Videot löytyy meidän Instagram-sivuilta ja karjalanpiirakoiden ja kukkosten ohje alta. Kukkosia syödään perinteisesti Kian suvun juhannusaamiaisella ( jossa niitä kutsutaan nimellä vatruskat)
Pauliinan kukkoset
n. 20 kpl
Riisipuurotäyte
4 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
Taikina
5 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 rkl suolaa
Voiteluun: n 150g voita
1. Valmista riisipuuro. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja keitä kunnes vesi on lähes haihtunut. Lisää maito ja anna hautua kannen alla kunnes riisipuuro on kypsää. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. Jos puuro on liian jäykkää jäähtyneenä, voit notkistaa sitä vedellä.
2. Valmista taikina. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna käydä hetki. Sekoita puolet jauhoista joukkoon niin, että seos muistuttaa pannukakkutaikinaa. Anna turvota kunnes taikina kuplii. Lisää suola ja loput jauhoista ja vaivaa. Taikinan kuuluu olla löysä. Kohota liinan alla tuplaksi.
3. Tee jauhoista keko pöydälle. Tiputa puukauhan ja ruokalusikan avulla kokkareita jauhokekoon, pyöräytä ja nosta pellille. Lisää iso lusikallinen riisipuuroa keskelle ja taputtele kevyesti jättäen tilaa muutaman sentin reunoille. Kohota hetki ja paista kuumassa uunissa kunnes kukkoset ovat kypsiä, n. 15 min. (Pauliina paistaa 250-270 asteessa)
4. Sulata voi paistinpannulla mutta älä ruskista. Upota paistetut kukkoset voihin molemmin puolin ja nosta atuloilla talouspaperin päälle kuivumaan. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.
Huom. Pauliina ei ikinä mittaile määriä leipoessaan (kuten mummoilla on tapana). Pehmeiden kukkosten salaisuus on löysä taikina joten ole helläkätinen jauhojen kanssa.
Karjalanpiirakat
n. 25 kpl
Riisipuurotäyte
4 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
4 dl hienoja ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Voiteluun: 150g voita
1. Valmista riisipuuro. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja keitä kunnes vesi on lähes haihtunut. Lisää maito ja anna hautua kannen alla kunnes riisipuuro on kypsää. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. Jos puuro on liian jäykkää jäähtyneenä, voit notkistaa sitä vedellä.
2. Valmista kuoritaikina. Sekoita vesi, jauhot ja suola tasaiseksi paksuksi taikinaksi.
3. Ota puolet taikinasta pöydälle ja peitä kulho liinalla. Kaulitse taikina ruisjauhoilla jauhoitetulla pöydällä n. 1 cm paksuiseksi levyksi.
4. Ota juomalasilla taikinasta pyöreitä kiekkoja ja kaulitse ruisjauhoja apuna käyttäen ohueksi pyöreäksi kuoreksi. Lado kuoret lomittain ja ripottele ruisjauhoja väliin niin, ettei piirakat tartu toisiinsa. Peitä liinalla, ettei kuoret kuivu.
5. Sudi piirakkakuoren pinnalta ylimääräiset jauhot pois. Levitä riisipuuro kuoren päälle ohuesti ja soikean malliseksi niin, että reunoille jää noin 1,5 cm tyhjää. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä etusormilla (tai etusormilla ja peukaloilla) piirakan keskeltä itsestäsi ulospäin. Käännä piirakka ja toista. Taita päät piirakkaan sisälle.
6. Nosta valmis piirakka pellille. Paista piirakoita niin kuumassa uunissa kun mahdollista n. 10–15 minuuttia, kunnes puuro on saanut väriä. (Pauliina paistaa 270-290 asteessa.) Sulata voi paistinpannulla mutta älä ruskista. Upota paistetut piirakat voihin molemmin puolin ja nosta atuloilla talouspaperin päälle kuivumaan. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.