Punasikuri-veriappelsiinisalaatti
Nautittiin stokiksessa pikkujouluissa meidän lempirafla Babettessa punasikurisalaatti, joka jäi kummittelemaan mieleen ja makunystyröille. Tässä toisinto siitä kotikeittiössä. 🔥 Kitkerä punasikuri hierotaan vinegretillä pehmeäksi, freesataan veriappelsiinilla ja rapealla fenkolilla ja viimeistellään suolaisella juustolla ja pistaaseilla. Ihanaa sellaisenaan ja täydellinen esimerkiksi pastan kaverina. Me syötiin äsken loput salaatista savulohen ja avokadon kanssa.
Ricotta Salata ( eli suolainen ricotta) on kypsytetty versio siitä pehmeästä tutummasta tuorejuustosta. Löytyy Helsingistä ainakin @lentava.lehma :sta mutta tilalle voi hyvin höylätä parmesaania tai pecorinoa.
1 kerä punasikuria
2 veriappelsiinia
1 pieni fenkoli
50g kovaa suolaista juustoa, esim. ricotta salata, parmesaani, pecorino
pieni kourallinen kuorittuja pistaaseja
1 tl dijon-sinappia
2 tl hunajaa
2 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa & mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä
Lisää kaikki salaattikastikkeen ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, makeutta tai happoa. Koverra punasikurista kanta pois ja revi lehdet irti jääveteen. Revi isommat lehdet pienemmäksi. Linko salaattilingossa kuivaksi. ( tai kuivaa keittiöpyyhkeessä). Halkaise fenkoli ja leikkaa ohuesti. Laita hetkeksi jääveteen rapsakoitumaan. Kaada vähän vinegrettiä punasikurin päälle ja hiero. Nosta fenkolit joukkoon. Leikkaa veriappelsiinista kuoret pois ja leikkaa sitten neljään osaan niin, että keskiosa jää jäljelle. Leikkaa lohkoiksi ja lisää salaattiin. Hienonna pistaasit ja ripottele päälle. Höylää juustosta ohuita lastuja vaakakuorijalla tai juustohöylällä. Pirskota päälle vinegrettiä ja nauti.