Pääsiäisfeast

Kaupallinen yhteistyö: Oda

Suunnittelimme helpon ja nopean pääsiäismenun jonka kaikki raaka-aineet saa kätevästi tilattua Odasta. Menun päätähdeksi valittiin Roslundin kypsä sous-vide luomulampaan entrecote. Valmiiksi yrttimarinoitu lammas lämmitetään uunissa ja maustetaan sumakki-oregano mausteseoksella. Lisäksi raikas appelsiini-fenkolisalaatti minttuvinegretillä, tzatziki ja itsetehtyjä pitaleipiä. Passionmousse-jälkkäri valmistuu tehosekoittimessa parissa minuutissa ja jähmetetään jääkaapissa.

Pääsiäisfeast 4:lle

450g Roslundin luomulampaan sous-vide kypsennettyä entrecotea

Mausteseos
1,5 rkl sumakkia
1 rkl oreganoa
0,5 sormisuolaa

1. Kaada liha nesteineen suoraan uuninkestävään astiaan ja lämmitä pita-leipien paiston ajan uunin alatasolla.
2. Ota lämmin liha uunista ja revi haarukalla tai leikkaa veitsen avulla suupaloiksi. Nosta takaisin lämpimään liemeen.
3. Sekoita kaikki mausteseoksen ainekset pienessä kulhossa ja ripottele ruokalusikallinen lihan päälle. Nosta mausteseos pöydälle.
! Jos kaapistasi löytyy voit lisätä myös ruokalusikallisen seesaminsiemeniä tuomaan rapeutta.

Huom! Jos et asu Odan kuljetusalueen sisällä voit korvata tämän valmistamalla itse ylikypsää lammasta esimerkiksi tällä reseptillämme. Voit myös valmistaa lampaan sijaan esim yrteillä ja valkosipuli marinoitua kanan paistileikettä tai omaa suosikki vegeproteiiniä (esim. härkäpapusuikaleita tai falafeja)

Fenkoli-veriappelsiinisalaatti
1 fenkoli
1/2 kurkku
3 appelsiinia
1 punasipuli
kourallinen minttua
sumakkia
mustapippuria

1. Pese fenkoli ja kurkku. Vedä kuorimaveitsellä kurkun kuori raidalliseksi ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Halkaise fenkoli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
2. Leikkaa pienellä veitsellä appelsiinin kannat pois ja sen jälkeen kuoret. Leikkaa appelsiini neljään osaan niin, että keskelle jää kalvot & siemenet. Leikkaa paloiksi.
3. Halkaise punasipuli, kuori ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
4. Yhdistä kaikki isossa kulhossa ja kaada joukkoon puolet vinegretistä. Sekoita ja kaada tarjoiluastiaan.
5. Revi päälle runsaasti mintunlehtiä, ripottele sumakkia ja rouhi mustapippuria.
6. Pirskota loput vinegretistä päälle juuri ennen tarjoilua.

Minttuvinegretti
kourallinen tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1/2-1 valkosipulinkynsi
1 tl valkoviinietikkaa
1-2 tl hunajaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria

1. Valmista vinegretti kannellisessa pienessä astiassa, esim. hillopurkissa.
2. Kasaa mintunlehdet päällekkäin, rullaa pötköksi ja leikkaa mahdollisimman hienoksi.
3. Hienonna tai raasta valkosipulinkynsi.
4. Lisää muut raaka-aineet ja ravista voimakkaasti kunnes vinegretti on sekoittunut.
5. Tarkista maku ja lisää suolaa tai hunajaa maun mukaan.

Pitaleivät (6kpl)
5,5dl (300 g) puolikarkeita vehnäjauhoja
3/4dl (50 g) täysjyvävehnäjauhoja (tai pelkkää vehnäjauhoa)
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2,5 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä voiteluun

1. Sekoita kädenlämpöiseen (42c) veteen kuivahiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa hetki kunnes taikina on tasaista ja saat muotoiltua siitä pallon. Hiero oliiviöljyä pintaan ja kohota lämpimässä paikassa tunnin verran, kunnes taikina on kohonnut tuplasti.
2. Laita pelti uunin 2. ylimmälle tasolle ja lämmitä uuni 215 kiertoilma tai 230 tasalämpö. Leikkaa taikina kuuteen osaan ja pyöritä palloiksi. Anna levätä 10 minuuttia liinan alla.
3. Leikkaa leivinpaperista 6kpl n. 15cm kokoista palaa. Laita pallo leivinpaperin päälle ja kauli n. 0,8cm paksuiseksi pyöreäksi kiekoksi. Peitä liinalla sen aikaa kun kaulit muut.
4. Laita 3 kiekkoa kerrallaan kuuman pellin päälle ja pidä uunissa kunnes pita on “puffaantunut ” ja pinnalta kullanruskea n. 6-8 min.
5. Jos haluat pitaleivistä pehmeämpiä voi laittaa ne heti uunista tultua liinan alle jäähtymään.

Tzatziki
1 kurkku
500g kreikkalaista jogurttia
1-2 valkosipulinkynttä
kourallinen mintunlehtiä
mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä

1. Pese ja raasta kurkku karkeaksi. Purista käsissä kurkusta ylimääräinen neste pois mutta älä tee siitä liian kuivaa ( voit lisätä kurkkumehun vesikannuun sitruunan kanssa)
2. Lisää kulhoon kurkkuraaste ja kreikkalainen jogurtti ja raasta joukkoon valkosipulinkynsi tai pari.
3. Hienonna joukkoon minttu ja rouhi mustapippuria. Kaada sekaan 1/4dl oliiviöljyä ja mausta suolalla. Sekoita ja tarkista maku.
4. Lusikoi tarjoiluastiaan ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä (1/4dl). Koristele mintun lehdillä ja rouhitulla mustapippurilla.

Passionmousse (tästä riittää jopa 8:lle)

1 dl passionhedelmää (4-5kpl)
5 dl kuohukermaa
1 prk (397g) kondensoitua maito

koristeluun: mintunlehtiä & 2 passiohedelmää

1. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi koko sisältö tehosekoittimeen. Surauta siemenet hienommaksi.
2. Lisää kylmä kuohukerma tehosekoittimeen ja surauta n. 30 sekuntia kunnes kerma on paksua.
3. Lisää kondensoitu maito ja sekoita ainekset tasaiseksi noin minuutin ajan kunnes seos on paksua.
4. Kaada reunalliseen kannelliseen astiaan ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi kunnes mousse on jähmettynyt. Voit myös kaataa moussen suoraan annosmaljoihin.
5. Lusikoi passionhedelmää jälkiruokalautaselle ja vedä moussesta ruokalusikalla soikean muotoinen pallo pöälle. Koristele mintunlehdellä.

Edellinen
Edellinen

Ranskalainen perunasalaatti raakamakkaralla

Seuraava
Seuraava

Hapanjuurisämpylät