L’artusin oliiviöljykakkua, rusina marmelataa ja vispattua ranskankermaa
Tämä on yhtään liiottelematta, yksi parhaimmista jälkkäreistä johon ollaan ikinä upotettu haarukkamme. Kosteaa oliiviöljykakkua, rusinoita vin santo-karamellissa, vispattua ranskankermaa ja loraus oliiviöljyä. Saimme kutsun ystävien luokse illalliselle ja kunnian tuoda jälkkäri pöytään. Etsimme usein ideoita ravintoloiden menuiltä ja Petra kertoi yhdestä lempijälkkäristään jonka hän oli syönyt asuessaan New Yorkissa. Se oli italialaisen L’artusi-ravintolan klassikkoannos, jonka reseptin löysin pienen salapoliisityön avulla (googlettamalla)
MAMMA MIA! lupaa että valmistat ainakin kerran elämäsi aikana tämän, ja lupaa valita laadukas , hedelmäinen oliiviöljy. Kakun voi tehdä päiviä etukäteen. Itse säilytin sitä 2 vrk huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Rusina Marmellata
3 rkl Vin Santoa tai Madeiraa
½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunamehua
1 rkl Grand Marnieria
¼ tl suolaa
½ vaniljatanko
3/4dl vettä
170g (2,4dl) keltaisia rusinoita
Karamelli
220g (2,4dl) sokeria
3/4dl vettä
Kakku
160g (2,4dl) vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
¼ tl hienoa merisuolaa
2 isoa (n. 115g) kananmunaa
220g (2,4dl) sokeria
160g (vajaa 2dl) oliiviöljyä
115g (1,2dl) täysmaitoa
60g (reilu ½ dl) Madeiraa
Tarjoiluun: vatkattua ranskankermaa, oliiviöljyä & tomusokeria.
Rusina Marmellata
Yhdistä vin santo tai madeira, sitruunankuori ja mehu, grand marnier, suola ja 3/4dl vettä kulhoon, lisää halkaistu vaniljatanko ja siemenet.
Valmista karamelli
1. Kiehauta sokeri ja 3/4dl vettä pienessä paksupohjaisessa kattilassa.
2. Jatka keittämistä keskilämpötilalla, välillä kattilaa pyörittäen kunnes karamelli muuttuu meripihkan väriseksi. (n. 10-12min) Harjaa silikonisudilla sulaa sokeria kattilan reunoilta alas mutta älä sekoita, ettei sokeri kiteydy. Jos sokeri kiteytyy, aloita alusta.
3. Ota pois levyltä ja lisää Vin Santo-seos (ilman vaniljatankoa). Varo, karamelli on erittäin kuumaa ja kuplii voimakkaasti.
4. Laita kattila takas levylle ja keitä noin 5 minuuttia usein sekoittaen.
5. Kaada kastike rusinoiden päälle ja jäähdytä huoneenlämmössä.
Marmellata säilyy ainakin viikon jääkaapissa. Lämmitä 30sek mikrossa ennen tarjoilua jotta marmelatasta tulee juoksevampaa.
Kakku
1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 22-24cm irtopohjavuoka.
2. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola.
3. Vatkaa rikki munat ja sokeri suuressa kulhossa.
4. Vatkaa joukkoon öljy, maito ja madeira.
5. Siivilöi jauhoseos joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada vuokaan ja paista uunin keskiosassa kunnes kakku on kullanruskea n. 35-40min. Kokeile kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä ja käännä tarjoiluastialle.
Vatkaa kylmä ranskankerma sähkövatkaimella tai vispilällä kuohkeaksi. Kuohkeamman version saat vatkaamalla puolet kuohukermaa ja puolet ranskankermaa. Jos haluat voit makeuttaa vaahdon tomusokerilla.
Tarjoilu:
Leikkaa kakusta palanen lautaselle, siivilöi päälle tomusokeria, lusikoi sivulle nokare vatkattua ranskankermaa, kakun päälle lusikallinen rusina marmelataa ja viimeistele lorauksella laadukasta oliiviöljyä.