Kurpitsa-Ribollita

Kaupallinen yhteistyö Fiskarsin kanssa. Kurpitsa-ribollita yhdistää toscanalaisen kasvismuhennoksen ja ranskalaisen sipulikeiton taivaallisen juustoleipäpäällisen. Kasvispadan sydämessä on kokonainen myskikurpitsa, joka tuo täyteläisyyttä ja makeutta keittoon. Täydellinen viileiden syysiltojen lohturuoka.

Meidän rakastama Norden-valuraitapata sai Fiskarsin 375-juhlavuoden kunniaksi kaksi erikoisväriä, josta kuvassa kaunis vihertävä sävyssä “nokkonen”. Nyt alkaa hitaasti haudutettujen pataruokien kulta-aika, ja Norden-padassa voit valmistaa liedellä myös ihania raguita ja risottoja. Mikä kuvastaisikaan Fiskarsin pitkää taivalta paremmin kuin jykevä valurautapata, joka kestää sukupolvelta toiselle. Täydellinen lahjaidea!

Kurpitsa-ribollita
6:lle

Ainekset:
1 sipuli
1 purjo
4 valkosipulinkynttä
1 pieni mukulaselleri
2 porkkanaa
3 rkl oliiviöljyä
1 pieni myskikurpitsa (800 g kuorittuna)
6 salvianlehteä
pieni kimppu timjamia
1 l kana- tai kasvislientä
1 prk (230 g) valkoisia papuja
1 prk (400 g) säilykekirsikkatomaatteja
2 isoa lehtikaalin vartta
5 paksua vaaleaa leipäviipaletta
100 g juustoa (esim. cheddaria, gruyèreä tai parmesaania)
mustapippuria ( & suolaa )
1/4 tl muskottipähkinää

1. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese purjo, porkkana ja selleri. Hienonna valkosipulinkynnet ja pilko vihannekset sekä sipulit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.
2. Lisää oliiviöljy pataan ja kuullota vihanneksia keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
3. Halkaise myskikurpitsa, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat neljään osaan. Poista kuoret ja pilko kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Hienonna timjami ja salvia.
4. Lisää kurpitsakuutiot ja yrtit pataan, kuullota hetki, kunnes kurpitsa saa hieman väriä. Kaada päälle liemi ja anna porista noin 8 minuuttia.
5. Valuta suurin osa papujen liemestä pois ja muusaa pavut haarukalla soseeksi. Jätä sattumia, jos haluat. Lisää paputahna ja kirsikkatomaatit pataan. Litistä tomaatit lastalla padan reunaa vasten.
6. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja hienonna lehdet pieneksi. Lisää pataan. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
7. Lämmitä uuni 225 asteeseen grillivastuksella.
8. Leikkaa leipä paksuiksi viipaleiksi ja kuutioi ne. Levitä leipäpalat pellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja paahda uunissa rapeiksi noin 5 minuuttia.
9. Asettele leipäkuutiot keiton pinnalle ja paina niitä kevyesti alas. Raasta päälle juusto(t) ja mausta halutessasi muskottipähkinällä. Pirskota hieman oliiviöljyä päälle.
10. Gratinoi keittoa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja pinta on kullanruskea. Nauti.

Edellinen
Edellinen

Spelttihapanjuurileipä

Seuraava
Seuraava

Kesäkakku 2024 - vadelma, oliiviöljy, yuzu, matcha & valkosuklaa