Kian Mummin Kaalilaatikko
Meillä kaikilla on varmasti omia lohturuokia, sellaisia, joita on saatava kun maailma tuntuu pahalta paikalta. Viime viikolla näpyttelin kiireessä elämäni ensimmäistä nettitilausta ruokakauppaan ja piti tehdä nopeita päätöksiä. Koitin miettiä ruokia jotka juurruttaa ja tuntuu kotoisilta ja tutuilta.. Mummin kaalilaatikko! Se on meidän koko suvun suuri herkku jonka ääreen ollaan elämän mittaan päästy kerta toisensa jälkeen. Olen tehnyt kaalilaatikkoa lihaliemeen, kaalin keitinliemeen, kermaan, ilman korppujauhoja ja ohraryyneillä puuroriisin sijaan. Mutta tämä resepti on minulle se ainoa oikea, lohturuokien ykkönen.
Iso vuoka tai kaksi pienempää
n. 2kg valkokaalia
600g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1,5dl puuroriisiä + 4dl vettä
1l punaista maitoa
4 kananmunaa
1tl meiramia
siirappia
voita
suolaa
valkopippuria
1. Halkaise kaalin pää ja leikkaa kanta irti. Silppua kanta ja kaali niin hienoksi kun pystyt.
2. Paista kaali voissa pienissä erissä. Mausta jokainen erä suolalla ja auta ruskistumisprosessia lorottamalla sekaan hieman siirappia.
3. Laita kuullotettu kaali vuokaan.
3. Keitä puuroriisi suolatussa vedessä napakaksi, n. 10-15min.
4. Hienonna sipulit ja kuullota pannulla.
5. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja mausta suolalla, meiramilla ja valkopippurilla.
6. Sekoita vuoassa kaali, riisit, jauheliha ja sipuli.
7. Vatkaa kananmunat maidon joukkoon ja kaada seos vuokaan.
8. Lorota päälle maun mukaan siirappia, itse rakastan makeampaa laatikkoa.
9. Ripottele halutessasi korppujauhoja tai panko-murua päälle rapeutta tuomaan. (tai kuivuneesta vaaleasta leivästä itsejauhettua)
10. Herkkusuut höylää juustohöylällä vielä muutaman voisiivun päälle.
Paista nopeammin: 200 asteisessa uunissa kunnes pinta on kullanruskea ja laatikko hyytynyt, n. tunti.
Paista hitaammin: 150 asteisessa uunissa kunnes laatikko on hyytynyt ja lopuksi 225 asteessa kunnes pinta on kullanruskea.