Kesäkeitto - Snålsoppa
Aino-mummin kesäkeitto eli suomenruotsalaisittain snålsoppa. Resepti on helppo. Sylillinen primöörejä eli uudensadon kasviksia, punaista maitoa, nyrkillinen voita ja pari sokeripalaa. Keitto suuristetaan vanhan tavan mukaan rohkeasti ruskistetuilla jauhoilla. Ilman tätä ei tule kesää!
vettä niin että kasvikset peittyvät
1/2l perunoita
4 naattiporkkanaa
pieni kukkakaali
1dl tuoreita herneitä
kourallinen sokeriherneitä
2 kesäsipulin vartta
kourallinen retiisejä
2tl suolaa
2 sokeripalaa
25g voita
2rkl vehnäjauhoja
8dl punaista maitoa
lehtipersiljaa
1. Lisää veteen suola ja sokeri.
2. Puolita pienet potut ja retiisit ja viipaloi porkkanat ja kukkakaali sopiviksi paloiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Älä kuori kasviksia. Anna kiehua n. 10 min niin että kasvikset on vielä napakoita. 3. Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä jauhot kullanruskeiksi mutta varo ettei ne pala. Kun jauhot kypsennetään saadaan keittoon ihana paahdettu maku.
4. Kun jauho on kullanruskeaa, lisää maitoa kokoajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen hetki. Kaada maito pannulta keittoon ja kiehauta nopeasti.
5. Lisää sekaan herneet ja sokeriherneet ja silputtu lehtipersilja. Itse laitan aina nokareen voita keittoon lautasella, juuri niinkuin vaari on opettanut. Nam!