Aino mummin jouluaaton lihapasteijat

Jouluun liittyy varmasti eniten perinteitä ja mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämmältä ne tuntuu. Olen onnekas, sillä olen lapsuudessani saanut viettää jouluja molempien isovanhempieni luona, vuorotellen. Aino mummin ja vaarin luona söimme jouluaaton lounaaksi aina mummin itsetekemiä lihapasteijoita lihaliemeen kastettuna. Samalla kun kuuntelimme joulurauhan julistusta. Tänä jouluna ei maailman tilanteen takia pääse mummin patojen äärelle joten nyt oli korkea aika oppia tämä neljän sukupolven yli jatkunut jouluperinne. Soitin mummille pitkän puhelun ja kirjoittelin samalla muistiinpanoja. Lihatäytteen valmistin edellisenä iltana jotta pääsisin heti aamusta leivonnan pariin. Pasteijapajaan kannattaa varata yhteensä puolikas päivä, resepti tuntuu pitkältä ja siinä on monta vaihetta mutta voin luvata että tämä on kaikki sen arvoista.

Pakastin itse pasteijat jouluaattoa varten ja keittelin samalla pakkaseen myös lihaliemen odottelemaan, liemen osalta seurasin tätä reseptiä. Kun olin keittänyt lihan, jauhanut sen ja lisännyt hieman lientä lihan joukkoon kaadoin loput pataan jossa pulputti luuliemi.

Lämmitä pasteijat uunissa ennen tarjoilua ja nauti kuuman lihaliemen kera tai sellaisenaan.

KIA01573.jpeg

80 pasteijaa

Liha
700g naudan keittolihaa (minulla oli 1100g luun kansa.
2 porkkanaa
Palsternakka
Pala selleriä
2 sipulia
2rkl kokonaisia mustapippureita
suolaa
laakerinlehti

Huuhtele liha ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Pese luomuvihannekset ja paloittele kuorineen. Lisää liha, juurekset ja mausteet kattilaan ja laita vettä niin että juuri ja juuri peittyy. Keitä keskilämmöllä n. 1,5 tuntia ilman kantta ja kuori vaahtoa pinnalta sitä mukaa kun tukee. Siivilöi liemi astiaan ja laita pehmeä liha ja juurekset tehosekoittimeen (kahdessa erässä) ja jauha hienoksi.

! Tein itse lihan edellisenä iltana valmiiksi ja laitoin jauhetun lihan joukkoon lihalientä niin että liha ei kuivu.

Keitä puuroriisi
1,5dl puuroriisiä
4dl vettä
1/2 lihaliemikuutio

Keitä kypsäksi, n. 20minuuttia ja anna jäähtyä.

Kuullotettu sipuli
2 isoa sipulia

Pieneksi hakattu sipuli kuullotetaan ja maustetaan ripauksella suolaa ja sokeria.

Täyte

n. 950g lihatöytettä
n. 450g kypsää puuroriisiä
ja n. 1 dl kuullotettua sipulia
2 kananmunaa
Suolaa
Mustapippuria


Keitä kananmunat koviksi ja hienonna.
Sekoita kaikki keskenään ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Laita pursotuspussiin tai lusikoi suoraan kulhosta pikkulusikalla piirakkapohjan päälle

Peruna-voitaikina
500g voita
500g valmista perunasosetta (keitetty peruna kuorineen ja kuumina kuoruitaan ja soseutetaan)
500g vehnäjauhoa
1,5tl leivinjauhetta

Keitin kilon verran jauhoisia perunoita suolatussa vedessä kuorineen. Painoin perunat teräs-siivilän läpi lusikan avulla, näin kuoret jäävät siivilään. Lisää perunasoseen joukkoon pehmeä voi, leivinjauhe ja vehnäjauho. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, peitä ja laita hetkeksi kylmään.

Pasteijan valmistus
Ota taikinasta isohko pallo ja laita kunnollq jauhotetulle pöydälle. Muotoile ensin tasaiseksi palloksi, jauhota ja kauli sitten mahdollisimman tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Mitä ohuempi sen parempi. Paina n. 10cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla. Laita lusikallinen täytettä pohjalle puolikuun muotoon jättäen noin sentin reunoilta. Levitä sormella lihalientä reunaan ja taita toinen reuna täytteen yli. Laita sormet jauhoon ja painele sitten kevyesti ja huolellisesti sormella reuna kiinni. Voit koristella reunan painamalla rosoreunaisella muotilla tai haarukalla. Nosta lastalla leivinpaperilla vuoratulle pellille, Voitele kananmunalla ja paista piirakoita 200-asteisessa uunissa n. 15-20min kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Tarjoile sellaisenaan tai nauti jouluaatton lounaana joulurauhan julistuksen aikaan kuuman kirkkaan lihaliemen kera.

pasteijat voi pakastaa

KIA01659.jpeg

Tässä vielä loppuun äitini kirjoittama muistelu hänen lapsuudenjoulusta.

Muistelin eilen lapsuuteni Jouluja, haikein mielin. Silloin oli lunta, siis ihan hirveästi lunta ja yleensä satoi hiljalleen lisää koko jouluaaton, kun isä ja äiti pakkas meidät kaikki kolme sisarusta auton takapenkille juhla tamineissa kohti vaarin isän (pappa) ja äidin(mamma) kotia. Juhlakoristelultu talo odotti papan neljää lasta ja kuutta lastenlasta. Ihana joulukuusi oli koristeltu aidoilla kynttilöillä, ihanilla palloilla, olkienkeleillä, hopeasilpulla ja tähtisadetikuilla, niitä me lapset saimme heilutella. Ruipelokinttuiset vanhat paperista tehdyt tontut istui kuusen juurella, ja pikkupöydällä pyöri ilmavirrassa hiljaa enkelikello.

Ruokapöydällä oli mamman kaunein pellavaliina, punainen kaitaliina ja tietysti kangasservetit.Ja Arabian astiasto, alku- ja pääruokia varten.

Olohuoneen pöydällä oli pähkinäkulho, missä oli maapähkinöitä kuorineen, isoja rusinoita, manteleita kuorineen, mitä sitten pappa meille murskasi saksilla. Ja kulho suklaakonventteja tietty ja vihreitä kuulia.

Mamma ja pappa olivat tehneet kaikki jouluruoat itse, laatikoita myöten, ja alkuun aina lihaliemi ja lihapasteijat, ja niitä me lapset innolla napsimme, kun silloin ei vielä oikein sillit ja muut kalat kiinnostanut, eikä oikein kinkkukaan.Papan suurin herkku oli keitetty peruna, jonka päällä oli suolasilakka ruotoineen. Jälkiruoaksi oli aina luumukiisseli kermavaahdolla.

Istuimme kaikki pöydän äärellä, kauniisti, koska kunnioitimme mamma ja pappaa ja kukaan ei halunnut että joulupukki ei toiskaan lahjoja.

Kun ruokailu oli ohi, kaikki naiset meni keittiöön käsin tiskaamaan ja kuivaamaan astiat jotka laittoivat sitten takaisin kaappiin.

Kaikki mitä jäi syömättä, pakattiin hyvin, ja vietiin kellariin tai ulkoverannalle, koska ei ollut kuin pieni jääkaappi.Sitten aikuiset joivat kahvia, ja me lapset söimme pipareita ja hannatädin kakkuja, ja joulutorttuja.Äiti muisteli ettei koskaan ollut riitoja serkusten kesken, pikemmin kaikki oli levottomia odotuksesta.

Joulupukki ei koskaan tullut, ennen kuin oli tiskattu, ja isä häipynyt autotalliin kessulle. Vähä ajan päästä kuulu koputus oveen, ja pukki toi ison kassin paketteja eteiseen ja lahjoja oli vielä ulkoverannallakin, ja aina isä harmitteli kun ei ollut paikalla ja nähnyt Joulupukkia....

Edellinen
Edellinen

Markun Riitta-äidin joulusinappi

Seuraava
Seuraava

Markun Riitta-äidin omenaglögi