Htipiti eli paahdettu paprika-fetadippi
Kreikkalaiset mezet on ihan täydellisiä kesäpöydän herkkuja. Tzatziki on klassikko, jolle löytyy aina paikka pöydässä mutta nyt ollaan löydetty sen kaveriksi toinen lemppari. Htipiti on paahdetuista paprikoista, chilistä ja fetasta tehty dippi, joka on niin herkullista, että sen voisi lusikoida suoraan kulhosta suuhun. Jos et halua paahtaa ja kuoria paprikoita itse, voit ostaa paprikat myös valmiiksi paahdettuina ja öljyyn säilöttyinä. Resepti on löydetty Georgina Haydenin “Taverna”-kirjasta.
Htipiti paprika-fetadippi
3 suippopaprikaa tai 2 punaista paprikaa (tai 300g paahdettua paprikaa oliiviöljyssä)
1 pieni valkosipulinkynsi
1 punainen chili (tai oman maun mukaan)
200/250g fetaa
(extra-neitsyt) oliiviöljyä
mustapippuria
1/2 sitruuna
1. Paahda paprikat esimerkiksi uunin grillivastuksen alla, kunnes pinta on musta. Laita kuumat paprikat kulhoon ja aseta lautanen tai kelmu päälle. Anna seistä viisi minuuttia. Kuori ja poista siemenet. Voit myös ostaa kaupasta valmiiksi paahdettuja, oliiviöljyyn säilöttyjä paprikoita.
2. Hienonna paprikat veitsellä kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Raasta valkosipuli.
3. Murenna feta joukkoon ja muusaa haarukalla. Kaada oliiviöljyä kunnes seos on tasainen. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla.