Pots de crème
Ranskalainen klassikko jälkkäri pots de crème ihastuttaa täyteläisellä ja silkkisellä koostumuksellaan. Petran sanoin “aikuisten jacky-vanukas” onkin oiva kuvaus, sillä tumman suklaan karvaisuus antaa ryhtiä vanukkaalle.
Valmistus on super helppo ja aktiivinen kokkausaika kestä vain muutaman minuutin. Vanukkaat kypsyvät hellävaraisesti uunissa vesihauteessa tunnin verran ja jähmettyvät yön yli jääkaapissa. Tämän voi siis tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Pots de creme
6 pientä uunivuokaa
4 dl maitoa
2 dl kermaa
145 g tumma suklaata (meillä oli pandan)
6 keltuaista
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1. Lämmitä kerma ja maito kasarissa höyryväksi, älä kiehauta.
2. Pilko suklaan pieneksi, lisää kuumaan kerma-maitoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
3. Vatkaa kevyesti keltuaiset, sokeri ja suola, älä vaahdota. Lisää joukkoon maito-suklaaseos hiljalleen sekoittaen.
4. Aseta pienet uunivuoat ison vuoan sisälle. Siivilöi seos vuokiin (jos pinnalle muodostuu paljon vaahtoa voit halutessasi lusikoida s pois).
5. Kaada kuuma, melkein kiehuva, vesi ison uunivuokaan annoskulhojen puoliväliin saakka.
6. Peitä löysästi foliolla ja painele reikiä haarukalla. Kypsennä uunissa 150 asteessa 50-60 min, saa olla vielä keskeltä hieman hyllyvä.
7. Anna jäähtyä vartin verran vesihauteessa, siirrä ritilälle ja annan jäähtyä kokonaan. Kelmuta ja siirrä jääkaappiin jähmettymään ainakin 3 tunniksi, mieluiten yön yli.
8. Tarjoile löysällä kermavaahdolla ja koristele raastetulla suklaalla.