Petit farci- täytetyt kasvikset, vihersalaatti & clafoutis
Kaupallinen yhteistyö: Fiskars
Me laitettiin Petran kanssa yhteistä kokkailuaikaa kalenteriin ja vietettiin ihana päivä keittiöllä. Katettiin arkena pöytä kauniisti ja kutsuttiin kaikki meidän rakkaat bellot syömään. Menu oli ranskalainen. Petit Farciin Kia tutustui Nizzassa, kun oli paikallisten rakastamassa lounaspaikassa syömässä ja pöydän jakanut herrasmies kehotti maistamaan annosta. Tiskillä oli valtava määrä pieniä täytettyjä kasviksia. Osa osti mukaan, toiset söi paikan päällä ja sai lautaselle kylkeen ison annoksen hapokasta vihersalaattia. Taivaallista!
Tilasimme meidän luottopuutarhurilta, Santa Dorotean Saralta lähetyksen puutarhan söpöimpiä luomuasviksia, joiden maussa maistuu rakkaus ja huolenpito. Ruokaan löydät tietenkin raaka-aineet myös lähikaupasta ja ruoan idea on käyttää sitä, mitä kaapissa on. Lihan voit korvata pavuilla, kikherneillä, tai vastaavalla kasvisvalmisteella. Tai jättää pois ja lisätä vain enemmän kasviksia. Leivän voi korvata keitetyllä riisillä. Parasta on, että hävikkiä ei synny yhtään sillä koverrettujen kasvisten sisälmyksen paistetaan täytteeseen mukaan.
Helpon tapa nauttia ruanlaitosta on, sille pyhitetyn rauhallisen hetken lisäksi hyvät ruoanlaittovälineet. Me käytettiin näiden herkkujen tekemiseen Fiskarsin All Steel pannua ja veitsiä sekä Nordenin uusia puisia välineitä. Kurkkaa reseptin alta tarkemmat tuotetiedot.
Petit farcis - täytetyt kasvikset
n. 6-8 :lle
Täyte
400g jauheliha (meillä oli valkohäntäpeuraa)
280g raakamakkaraa (meillä oli Livornon Luigia)
4 valkosipulin kynttä
1 iso kourallinen yhtä tai useampaa tuoretta yrttiä ( lehtipersiljaa, basilikaa, salviaa, oreganoa)
1 sämpylä tai 2 palaa vaaleaa leipää
1 dl maitoa
1 kananmuna
n. 25g parmesaania
1 tl (tai oman mukaan) suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Kasvikset
2 isoa keltasipulia
3 valtavaa tomaattia ( tai enemmän pienempiä)
3 pientä paprikaa
2 pientä kesäkurpitsaa
4 suippomallista japanin munakoisoa (tai 2 pientä normaalia)
Pese vihannekset. Leikkaa paprikasta, sipulista ja tomaatista lakit pois ja säästä. Koverra paprikasta siemenkota pois. Koverretut sisäosat käytetään paprikaa lukuunottamatta. Koverra sipuli kulhoon. Koverra tomaatti omaan kulhoon. Halkaise kesäkurpitsat ja munakoisot pitkittäin ja koverra sisältö tomaattikulhoon. Jos haluat voit paahtaa vihannekset ennen täyttämistä jolloin saat enemmän makua. Kuumenna pannu ja lisää sille öljyä. Laita kasvikset muutamassa erässä pannulle yläosa alaspäin ja paahda hetki kunnes ne saa väriä. Nosta reunalliselle pellille tai uunivuokaan.
Valmista täyte. Revi leipä isoon kulhoon ja kaada päälle maito, anna pehmetä. Kaada sipulin koverretut sisälmykset leikkuulaudalle ja hienonna veitsellä. Me lisättiin myös yhden kesäsipulin hienonnetut varret. Hienonna myös valkosipulit. Lämmitä pannulla öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Hienonna sillä välin muut kasvisten sisälmykset veitsellä ja lisää sitten pannulle. Paista hetki kunnes neste haihtuu ja lisää sitten n. 1/2 tl suolaa. Nosta lämmin kasvistäyte leipä-maito seoksen päälle.
Puserra joukkoon raaka-makkara ja lisää jauheliha. Hienonna yrtit ja lisää sekaan. Raasta päälle parmesaania. Lisää kananmuna ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita huolellisesti. Jos haluat voit mikrottaa hetken ajan pientä nokaretta ja tarkistaa maun.
Täytä kasvikset pikkulusikalla piripintaan ja tasoita. Lisää tomaatteihin ja paprikaan kannet. Lorota päälle oliiviöljyä ja raasta Vähän parmesaania. Paista 180c uunissa n. 35-40 min kunnes täyte on hieman ruskistunut ja kasvikset ovat pehmeitä. Tarjoa vihersalaatin kanssa.
Vihersalaatti & vinegretti
3 lehtikaalin vartta
1 keräsalaatti
1 tl dijon-sinappia
1 tl (kukkurallinen) hunajaa
2 rkl vaaleaa viinietikkaa (hunaja- tai valkoviinietikkaa)
1 tl timjamin lehtiä
ripaus suolaa & mustapippuria
n. 3/4 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
(parmesaania)
Revi lehtikaali rangastaan ja pese siivilässä tai salaattilingossa. Lisää pientä loraus öljyä ja hiero sitten lehtiä kunnes ne pehmenee. Pese keräsalaatti (Kauniin esillepanon saat jos pidät kerän kokonaisena, leikkaan varovasti kannan irti ja lasket kulhoon kokonaisena) Lisää isoon kulhoon sinappi, hunaja, viinietikka, timjami, suola ja pippuri. Sekoita vispilässä tasaiseksi. Lisää öljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kunnes se on paksua. Tarkista maku ja lisää happoa/suolaa tarvittaessa. Heitä lehtikaalit kulhoon ja pyöräytä. Laske keräsalaattikulhoon ja nostele varovasti lehtikaalit reunoille & päälle. Jos haluat voit raastaa päälle parmesaania ja koristella syötävillä kukilla (jos on).
Clafoutis - ranskalainen pannukakku
6:lle
4 munaa
1 tl vaniljauutetta
1/2 luomu sitruunan kuori
ripaus suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl maissitärkkelystä
1,5 dl sokeria
4 dl maitoa
2 isoa kourallista kriikunoita, luumuja tai kirsikoita.
(kourallinen punaherukoita)
pannuun: 2 rkl voita & sokeria
päälle: 2 rkl (ruoko)sokeria (& mantelilastuja)
lisäksi 1dl kuohukermaa + 1 dl ranskankermaa
Puolita luumut ja poista kivi. Vatkaa munien rakenne rikki. Raasta sitruunankuori ja lisää vaniljauute ja suola.Siivilöi joukkoon jauhot ja sokeri. Kaada maitoa vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen niin saat tasaisen taikinan. Voitele uunipannu ja ripottele tasasesti sokeria. Kaada taikina pannuun ja lisää sitten luumut ja punaherukat. Ripottele päälle mantelilastuja ja ruokosokeria ja paista 175-asteisessa uunissa n. 35-40 min. Käännä sitten hetkeksi uuni 225c ja anna pinnan ruskistua n. 5 min. Vatkaa kuohukerma ja ranskankerma löysäksi vaahdoksi ja tarjoile haalean clafoutiksen kanssa.
Kokkailussa käytetyt Fiskars-välineet:
All Steel paistovuoka - 28 cm paistovuoassa paahdettiin kasvikset, kuullotettiin täyte ja valmistettiin clafoutis. Paistovuoka on valmistettu Suomessa ympäristöä säästäen vähintään 90-prosenttisesti kierrätetystä teräksestä. Se on erittäin kestävä sillä siinä on paksu, kolmikerroksinen pohja, joka myös kuumenee tasaisesti kaikenlaisilla liesillä. Lisäksi paistovuoka on uuninkestävä 270-asteeseen.
All Steel veitset - pieni kuorimaveitsi kasvisten kovertamiseen ja valkosipulin kuorimiseen, pieni kokinveitsi kasvisten halkaisuun ja iso veitsi yrttien hienontamiseen. Ruostumattomasta japanilaisesta hiiliteräksestä valmistetut veitset on erittäin kestäviä ja niiden saumaton, valettu runko on meidän mielestä supertyylikäs ja ajaton.
Norden puiset keittiövälineet - Nordenin uudet tammesta valmistetut keittiövälineet on upeita Hienoteräisellä raastimella raastat valkosipulin vinegrettiin ja parmesaanin täytteeseen. Puisilla pihdeillä ja paistolastalla käännät kasvikset pannulla. Kauniit salaattiottimet on miellyttävät kädessä ja ihan täydellinen super lahjavinkki.