Karamelli-uuniomenat

Uuniomenat on lapsuudesta asti ollut meidän syksyn nr.1 lohtujälkkäri. Me heitettiin itsellemme haaste taikoa tästä klassikosta vielä vähän herkullisempi ja lopputulos on tässä. Kotimaiset hapokkaat omenat koverretaan ja täytetään tuorepuristetusta omenamehusta keitetetyllä suolakaramellilla ja kanelisella kaura-pähkinäcrumblella (sisältää ruskistettua voita!). 

Reseptin salaisuus on yksinkertainen. Omenaan ei koverreta kantaan asti reikää, jolloin kinuski ei valu ulos vaan imeytyy omenaan uunin lämmössä ja vuokaan kaadettu omenamehu höyryttää omenoista pehmeitä. Sit vaan omppu tarjoilulautaselle, päälle iso pallo vaniljajädeä, lusikallinen kastiketta vuoan pohjalta ja lakki. Kaupan päälle saat huumaavan tuoksun kotiin. Tallenna ohje tulevia jälkkäreitä varten ja lupaa että kokeilet ainakin kerran. Helppo valmistusvideo löytyy Instagram reels:eistä. <3

ps. Grannas tuorepuristettu omenamehu on IHANAA!! Niin tässä reseptissä kun sellaisenaan viikonlopun aamiaisella. Siitä valmistetaan myös maailman paras Riitta-äidin omenaglögi, joka on taas erittäin ajankohtainen.❤️

9A763DCE-81C1-4959-B169-52F7BC77A925.jpeg

Karamelli-uuniomenat
4:lle

4 hapokasta omenaa
1,5dl tuorepuristettua omenamehua

Omenakaramelli
1,5dl tuorepuristettua omenamehua
50g voita
0,5dl fariinisokeria
ripaus merisuolahiutaleita

Crumble
50g voita
1,5dl isoja kaurahiutaleita
1dl pekaanipähkinöitä
0,5dl fariinisokeria
1tl kanelia
ripaus merisuolahiutaleita

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä

1. Aloita karamellin valmistus. Kaada 1,5dl omenamehua pieneen kasariin ja keitä kasaan kunnes omenamehua on jäljellä n. 0,5dl.
2. Koverra sillä välin omenat. Pese mutta älä kuori. Leikkaa omenasta pieni lakki irti ja poista siemenkota mutta älä tee pohjaan reikää. Koverra pienen lusikan avulla kolo täytteelle. Asettele omenat uunivuokaan ja laita lakit vierelle.
3. Jatka karamellin valmistusta. Lisää fariinisokeri kuumaan mehuun ja anna sulaa. Vispaa sitten kylmä voi pieninä kuutioina muutama kerrallaan joukkoon. Keitä kastiketta kunnes se paksuuntuu ja mausta merisuolahiutaleilla.
4. Kaada kuuma karamelli omenoiden sisälle.
5. Valmista crumble. Hienonna pekaanipähkinöitä pienemmäksi veitsen avulla. Ruskista sitten voi. Laita voi pieneen kasariin ja keitä kunnes se vaahtoaa ja lopettaa kiehumisen. Sekoittele lusikalla jotta näet kun voi on ruskistunut meripihkan väriseksi. Varo ettei voi pala kitkeräksi.
6. Lisää kuumaan voihin fariinisokeri ja kaneli, hienonnetut pekaanipähkinät, isot kaurahiutaleet ja ripaus merisuolahiutaleita
7. Lusikoi crumble omenoiden päälle ja nosta lakit paikoilleen.
8. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30min lajikkeesta riippuen. Me bellat rakastetaan pehmeäksi hautunutta omenaa mutta toiset tykkää purutuntumasta.
9. Nosta omena lautaselle, sujauta päälle pallo vaniljajäätelöä, lusikoi uunivuoan pohjalta kastiketta jääteläön päälle ja laita lakki paikoilleen.
10. Nauti (myös niistä kotona leijailevista tuoksuista).

Edellinen
Edellinen

Siskonmakkara-kikhernepata

Seuraava
Seuraava

Ranskalaiset linssit & ankkaconfit